Jogurtový dezert
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1001 KJ
- sacharidy
- 25 g
- tuky
- 12 g
- nasycené mastné kyseliny
- 7 g
- bílkovina
- 6 g
- cukry
- 4 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 121 mg
- vápník
- 88 mg
- fosfor
- 67 mg
- cholesterol
- 48 mg
- hořčík
- 16 mg
- sodík
- 15 mg
Ingredience
- želatinový ztužovač za studena
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g (velký) bílý jogurt
- Trochu cukru (podle chuti)
- 600 g kompotu
- 1 vanilkový pudink
- 3 vejce
- 3 (vrchovaté lžíce) cukr krystal
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 150 g marmelády (na promazání)
Piškotová roláda
Postup:
- Den předem si připravíme "Piškotovou roládu".
- Roládu nakrájíme na centimetrové plátky a natěsno jimi vyložíme dno dortové formy.
- Podle návodu na želatinovém ztužovači si přichystáme jogurtovo-smetanovou náplň, kterou nalijeme do dortové formy, poklademe ovocem a přelijeme vrstvou želatiny. Dáme do lednice ztuhnout.
- Ovocnou želatinu můžeme připravit několika způsoby. Zůstane-li nám šťáva z kompotu, naředíme ji vodou do množství 0,5 litru a uvaříme jako pudink. Abychom ji nedávali na dost úplně horkou, nejprve ji chvíli chladíme za občasného míchání.
Piškotová roláda:
- V míse ušleháme vejce s cukrem.
- Přidáme mouku a důkladně promícháme.
- Na plech si nachystáme pečící papír a těsto na něj rozetřeme asi v 1-2 centimetrové výšce.
- Upečeme v předehřáté troubě, pečeme asi 10 minut při 150 stupních. Že je piškot upečený poznáme tak, že se okraje odlepují od papíru. No a taky podle barvy, anebo tradičně propíchnutím špejlí, na kterou se těsto už nesmí přilepit.
- Ještě horký piškot potřeme marmeládou a ihned balíme do rolády. Pečící papír nám práci může pěkně usnadnit. Teprve potom necháme zchládnout. S balením je skutečně nutné začít ještě za horka, protože jinak se piškot láme.
- A je hotovo :) Pro náročné je možné roládu potřít krémem a posypat kokosem, nebo polít čokoládovou polevou... Plátky rolády naskládané natěsno vedle sebe na dno dortové formy je možné použít jako korpus jiného dezertu, třeba jogurtového nebo tvarohového.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.