Selská omeleta

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 1
Příprava: 5 minut
Vaření: 8 minut
Vaječná omeleta s osmaženými bramborami, podle chuti lze do omelety přidat ještě slaninu, kukuřici nebo okurku
Selská omeleta

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1154 KJ
sacharidy
19 g
tuky
17 g
bílkovina
10 g
sůl
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
sodík
301 mg
fosfor
262 mg
draslík
261 mg
vápník
207 mg
cholesterol
160 mg
hořčík
101 mg
železo
7 mg
mangan
2 mg
zinek
1 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • Vařené brambory
  • Trochu sádla (olej)
  • vejce
  • sůl
  • pepř
  • Trochu mleté papriky
  • 30 g slaniny
  • 30 g kukuřice
  • 20 g kyselé okurky

Postup:

  1. Brambory rozkrájíme na plátky a osmahneme na sádle několik minut z jedné strany. Na pánvičce posolíme.
  2. Mezitím si v hrníčku rozkvedláme vejce se špetkou soli. Záleží na velikosti pánve, jestli na omeletu použít 1 nebo 2 vejce. Když použijeme jen 1, stává se, že omeleta nejde pěkně vyklopit a potrhá se. Když dáme ale vajec moc, omeleta se špatně prohřívá a může se zespodu připálit, zatímco svrchu ještě budou vajíčka syrová. V tom případě je lepší smažit ji jen na mírném ohni delší dobu.
  3. Kdo chce mít omeletu pestřejší, může si do vajíčka přimíchat kousky slaniny, okurky nebo kukuřici.
  4. Plátky brambor vidličkami otočíme na druhou stranu a popepříme. Krátce necháme ještě osmahnout (určitě by neměly zhnědnout) a zalijeme vajíčkem. Omeleta už se neotáčí na druhou stranu. Je hotová, když je vajíčko na povrchu tuhé.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.