Steak z lososa
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 97815 KJ
- bílkovina
- 3988 g
- tuky
- 707 g
- nasycené mastné kyseliny
- 9 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- cholesterol
- 48 mg
- vápník
- 43 mg
- hořčík
- 19 mg
- fosfor
- 18 mg
- sodík
- 3 mg
- draslík
- 2 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 800 g losos filet s kůží
- 80g máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
- Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
- Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
- Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
-
Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.
-
Druhý způsob:
- Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
- Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
- Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
- Ovšem i losos bez bylinek je výborný.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Hovězí pečeně na červeném víně
Těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
Quesadillas se zeleninou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.