Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
PetrusiaSložení porce
- energie
- 48909 KJ
- sacharidy
- 2525 g
- cukry
- 424 g
- vláknina
- 418 g
- bílkovina
- 212 g
- tuky
- 34 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 186 mg
- fosfor
- 85 mg
- hořčík
- 38 mg
- cholesterol
- 29 mg
- vápník
- 27 mg
- sodík
- 13 mg
- mangan
- 5 mg
- železo
- 3 mg
Ingredience
- 500 g máslové dýně
- 200 g špaldové celozrnné jemné mouky
- 5 lžic medu
- 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 špetky soli
- 2 vejce
- trocha kůry (z půlky pomeranče chemicky neošetřeného)
- 0,1 l mléka
- 0,1 l slunečnicového oleje
- lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 20 g mletých ořechů
- 60 g ovesných jemných vloček
- 40 g másla (nebo Alsanu)
- 30 g třtinového cukru
- špetka soli
- špetka skořice
Na muffiny
Na drobenku
Nástroje
-
Plech na muffiny/košíčky na muffiny
-
Pokud nemáte v zásobě dýňové pyré na mrazáku (což vřele doporučuji), připravte si ho následovně: z máslové dýně odstraňte semínka, vnitřní roztřepenou část a odstaňte také kůru. Poté nakrájejte dužinu na stejně velké kousky a vložte do menšího hrnce. Podlejte cca 1dcl vody, zlehka osolte a vařte na mírném plameni 15 minut nebo doměkka. Takto připravenou hmotu rozmixujte tyčovým mixérem a nechejte vychladnout.
- Začněte posypkou - změklé máslo promněte v míse prsty s vločkami, ořechy, cukrem, solí a skořicí. Na muffinech vytvoří skvělou křupavou krustu.
- Ve velké míse smíchejte sypké suroviny - mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. V druhé míse rozšlehejte vajíčka s pomerančovou kůrou, přidejte dýni, olej a mléko a med. Důkladně promíchejte.
- Dýňovou směs přelijte do sypké směsi a míchejte, dokud se vše krásně nepropojí.
- Troubu zapněte na cca 170°C.
- Připravenou směs lžící rozdělte na muffinový plech - vymazaný, nebo do připravených muffinových košíčků. Pokud nechcete vymazávat plech, vložte klidně papírové košíčky do plechu - jen se ujistěte, že jsou opravdu na pečení a ne jen na servírování.
- Na každý muffin dejte přiměřené množství drobenky. (1456)
- Pečte přibližně 25 minut, kontrolujte vpichem špejle.
Tento voňavý recept lze jednoduše připravit i vegansky (bezmléčně). Při míchání surovin jednoduše zaměňte klasické mléko za mléko rostlinné, místo másla použijte Alsan a vejce nahraďte jablečným pyré (zachovejte poměr 1 vejce = 1/4 hrnku pyré). V tomto případě dokonce stačí, když přidáte o půl hrnku dýňového pyré navíc a vajíčka jsou nahrazena! Jako sladidlo použijte alternativu k medu, třeba rýžový sirup. Že si nejste jistí, jestli bude muffin dostatečně sladký? Nebojte se olíznout lžíci těsta ;) Recept se slazením šetří, máslová dýně je dostatečně sladká a kdo chce, může si sladidlem vždy dopomoci. Naopak kdo si hlídá linii, může zcela vynechat drobenku, která kalorie v receptu navyšuje. Nechejte si chutnat!