Lívance

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Příprava: 120 minut
Vaření: 30 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3196 KJ
sacharidy
137 g
cukry
50 g
bílkovina
23 g
tuky
12 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
505 mg
fosfor
448 mg
vápník
303 mg
sodík
138 mg
cholesterol
107 mg
hořčík
70 mg
železo
3 mg
zinek
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 65 g cukr
  • 35 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 35 g droždí
  • citronová šťáva (pár kapek)
  • vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • Jahodová pěna

  • 1 vejce (bílek)
  • 100 g cukr
  • 200 g jahod

Nástroje

    pánev na lívance

Postup:

  1. Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
  2. Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, žloutky, máslo, citron a sůl. Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme řídké těsto.
  3. Mísu s hotovým těstem zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
  4. Lívancovou pánev pokapeme olejem a když je rozehřátý, nalíváme na něj po naběračkách těsta.
  5. Smažíme dozlatova z obou stran.
  6. Lívanečky výtečně chutnají s jahodovou pěnou. Na ni potřebujeme tuhý sníh ušlehaný z jednoho bílku a cukru. Do sněhu rozšleháme jahody. Nejlepší jsou čerstvé jahody, můžeme použít taky rozmražené nebo zavařené. U kompotu pozor na to, že už je přislazovaný - stačí tedy do sněhu dát méně cukru.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.