Kynuté knedlíky plněné
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1725 KJ
- sacharidy
- 86 g
- cukry
- 13 g
- bílkovina
- 11 g
- draslík
- 4,214 g
- tuky
- 2 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 411 mg
- vápník
- 298 mg
- hořčík
- 268 mg
- sodík
- 32 mg
- cholesterol
- 23 mg
- železo
- 11 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 0,5 kg hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 15 g droždí
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 200 g povidel
Nástroje
-
sítko na vaření v páře
Postup:
- Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
- Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, vejce a sůl.
- Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
- Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
- Na pomoučený vál okrajujeme lžicí hromádky těsta, rukama je zpracujeme na placky, do kterých zabalíme ovoce (švestku, půlku meruňky, lžičku povidel, nebo co jiného nám chutná).
- Hotové knedlíky necháme na vále ještě chvilku nakynout. Zatím do hrnce vložíme sítko a nalijeme vodu pod sítko. Aby se nám příliš nelepily na sítko, můžeme na něj položit čistou utěrku. Když voda v hrnci vře, na sítko, příp. na utěrku, poklademe knedlíky tak, aby kolem sebe měly dost místa, zakryjeme pokličkou a na slabém plameni vaříme 6-8 minut.
- Hotové knedlíky sypeme cukrem, nebo směsí mletého máku s cukrem, nebo na másle dokřupava osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.