Kynuté knedlíky plněné

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 120 minut
Vaření: 30 minut
Knedlíky vařené na páře, plněné kompotem, čerstvým ovocem nebo povidly, sypané mákem (nebo strouhankou, nebo cukrem).
Kvásek
Sypké ingredience
Těsto před vykynutím
Vykynuté těsto

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1725 KJ
sacharidy
86 g
cukry
13 g
bílkovina
11 g
draslík
4,214 g
tuky
2 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
fosfor
411 mg
vápník
298 mg
hořčík
268 mg
sodík
32 mg
cholesterol
23 mg
železo
11 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 g povidel

Nástroje

    sítko na vaření v páře

Postup:

  1. Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
  2. Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, vejce a sůl.
  3. Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
  4. Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
  5. Na pomoučený vál okrajujeme lžicí hromádky těsta, rukama je zpracujeme na placky, do kterých zabalíme ovoce (švestku, půlku meruňky, lžičku povidel, nebo co jiného nám chutná).
  6. Hotové knedlíky necháme na vále ještě chvilku nakynout. Zatím do hrnce vložíme sítko a nalijeme vodu pod sítko. Aby se nám příliš nelepily na sítko, můžeme na něj položit čistou utěrku. Když voda v hrnci vře, na sítko, příp. na utěrku, poklademe knedlíky tak, aby kolem sebe měly dost místa, zakryjeme pokličkou a na slabém plameni vaříme 6-8 minut.
  7. Hotové knedlíky sypeme cukrem, nebo směsí mletého máku s cukrem, nebo na másle dokřupava osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.