Steak z lososa s holandskou omáčkou

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
99146 KJ
bílkovina
3989 g
tuky
741 g
nasycené mastné kyseliny
28 g
mononenasycené mastné kyseliny
17 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
trans mastné kyseliny
1 g
sacharidy
1 g
sůl
1 g
fosfor
259 mg
cholesterol
247 mg
vápník
109 mg
draslík
59 mg
hořčík
29 mg
sodík
15 mg
železo
3 mg
zinek
1 mg

Ingredience

    Steak z lososa

  • 800 g losos filet s kůží
  • 80g máslo
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Holandská omáčka

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • 1 kávová lžička vinného octa
  • sůl
  • kajenský pepř (špetička)
  • citron

Postup:

Steak z lososa:

  1. Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
  2. Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
  3. Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
  4. Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
  5. Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
  6. Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.

  7. Druhý způsob:

  8. Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
  9. Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
  10. Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
  11. Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
  12. Ovšem i losos bez bylinek je výborný.

Holandská omáčka:

  1. Připravíme si vodní lázeň.
  2. Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
  3. V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
  4. Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
  5. Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
  6. Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
  7. Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
  8. Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.