Steak z lososa s holandskou omáčkou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 99146 KJ
- bílkovina
- 3989 g
- tuky
- 741 g
- nasycené mastné kyseliny
- 28 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 17 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- sacharidy
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 259 mg
- cholesterol
- 247 mg
- vápník
- 109 mg
- draslík
- 59 mg
- hořčík
- 29 mg
- sodík
- 15 mg
- železo
- 3 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 800 g losos filet s kůží
- 80g máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 50 ml bílého vína
- 1 kávová lžička vinného octa
- sůl
- kajenský pepř (špetička)
- citron
Steak z lososa
Holandská omáčka
Postup:
Steak z lososa:
- Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
- Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
- Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
- Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
-
Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.
-
Druhý způsob:
- Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
- Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
- Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
- Ovšem i losos bez bylinek je výborný.
Holandská omáčka:
- Připravíme si vodní lázeň.
- Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
- V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
- Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
- Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
- Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
- Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
- Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Špagety all Arrabiatta
Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky
Kulajda
Italský zeleninový salát
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.