Domácí pečená banánová granola
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1158 KJ
- sacharidy
- 26 g
- tuky
- 15 g
- bílkovina
- 6 g
- cukry
- 6 g
- vláknina
- 5 g
- nasycené mastné kyseliny
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 802 mg
- fosfor
- 510 mg
- hořčík
- 260 mg
- vápník
- 133 mg
- železo
- 10 mg
- mangan
- 9 mg
- sodík
- 6 mg
- zinek
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 2 banány (přezrálé)
- 6 pl kokosového oleje
- 4 pl medu
- 1.5 hrnku jemných ovesných vloček
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 hrnku nasekaných mandlí
- 1/4 hrnku nasekaných slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku quinoových vloček
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 2 pl chia semínek
- 2 pl lněných semínek
- 1 pl nepražených kakaových bobů
- 1 pl skořice
- 3 pl brusinek
Legenda (hrnek - 250 ml)
Přeliv:
Sypká směs:
Postup:
- Směs ořechů nasekejte na menší kousky. Není potřeba sekat nijak důsledně, větší kousky v mixu nevadí.
- Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Nebojte se experimentovat, jeden druh ořechů můžete zaměnit za druhý, nebo část ingrediencí vynechat.
- Quinoové vločky i kakaové boby seženete ve zdravé výživě, stejně tak chia semínka.
- Pro úspěšný výsledek postačí dodržet poměr sypké směsi a přelivu.
- V rendlíku s tlustým dnem zahřejte kokosový olej a med. Pozor, abyste směs nepřepálili, stačí ji prohřát, aby se propojila.
- Odstavte směs z ohně a rozmačkejte v ní banány. Ty následně při pečení směs báječně osladí a provoní.
- Banánovým přelivem zalejte sypkou směs a důkladně promíchejte tak, aby byly všechny části obalené a nezůstaly suché.
- Směs rozložte na pečícím papírem vyložený plech - směs vyjde na 2 plechy, rozložte dostatečně, aby nevznikly velké hroudy a směs se dobře opekla ze všech stran.
- Vložte do vyhřáté trouby na cca 160° (horkovzdušná) a pečte dozlatova cca 10 minut.
- Směs alespoň dvakrát během pečení promíchejte a kontrolujte, abyste ji nespálili - oříšky by zhořkly!
- Po upečení nechte zcela vychladnout. Poté vmíchejte nahrubo nasekané brusinky (nebo vámi zvolené sušené ovoce).
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby směs nezvlhla.
- Podávejte vmíchané do mléka, jogurtu, nebo jen tak, jako zdravější alternativu ke sladkostem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.