Valašská kyselice

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Valašská kyselice - legendární krajová specialita

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2488 KJ
tuky
45 g
sacharidy
32 g
nasycené mastné kyseliny
23 g
bílkovina
11 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
3 g
cukry
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
516 mg
sodík
399 mg
fosfor
163 mg
vápník
121 mg
hořčík
77 mg
železo
22 mg
cholesterol
11 mg
mangan
3 mg
zinek
2 mg

Ingredience

  • 400 g kysaného zelí
  • 0,8 l hovězího vývaru (nebo vývaru z vepřových kostí)
  • 200 g klobásky
  • 150 ml sladké smetany
  • 150g zakysané smetany
  • 50 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 brambory
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • divoké koření
  • kmín
  • majoránka
  • ocet
  • trochu cukru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky velikosti cca 0,5 cm a uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do měkka.
  2. Zelí přecedíme přes cedník, ovšem nálev si necháme na případné dochucení polévky, a uvaříme v osolené vodě s divokým kořením do měkka.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na drobno.
  4. Do kastrolu dáme půl kávové lžičky celého kmínu a necháme jej chvilinku na sucho pražit - víc voní a lépe chutná.
  5. Přidáme sádlo, a až se rozpustí, dáme restovat cibuli do zlatova. Až je hotová, přihodíme česnek a opět společně chvilku restujeme.
  6. Přisypeme mouku a připravíme si jíšku. Tu zalijeme chladným vývarem, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit, nejméně však 10 minut - dokud cítíme v polévce chuť mouky.
  7. Přidáme klobásku nakrájenou na půlkolečka a necháme chvilku vařit. Pak přidáme do polévky uvařené zelí a brambory (i s částí vody, ve které se tyto suroviny vařily), dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a majoránkou, popřípadě i nálevem vycezeným ze zelí - vše dle chuti.
  8. Přivedeme k varu, vlijeme sladkou smetanu a odděláme z plamene.
  9. Úplně nakonec rozmícháme v polévce zakysanou smetanu a už nevaříme, mohla by se srazit.
  10. Noček ze zakysané smetany můžeme do polévky dát až na talíři. Parádně to polévku doladí.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.