Valašská kyselice
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2488 KJ
- tuky
- 45 g
- sacharidy
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 23 g
- bílkovina
- 11 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- cukry
- 3 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 516 mg
- sodík
- 399 mg
- fosfor
- 163 mg
- vápník
- 121 mg
- hořčík
- 77 mg
- železo
- 22 mg
- cholesterol
- 11 mg
- mangan
- 3 mg
- zinek
- 2 mg
Ingredience
- 400 g kysaného zelí
- 0,8 l hovězího vývaru (nebo vývaru z vepřových kostí)
- 200 g klobásky
- 150 ml sladké smetany
- 150g zakysané smetany
- 50 g sádla
- 30 g hladké mouky
- 2 brambory
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- divoké koření
- kmín
- majoránka
- ocet
- trochu cukru
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky velikosti cca 0,5 cm a uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do měkka.
- Zelí přecedíme přes cedník, ovšem nálev si necháme na případné dochucení polévky, a uvaříme v osolené vodě s divokým kořením do měkka.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na drobno.
- Do kastrolu dáme půl kávové lžičky celého kmínu a necháme jej chvilinku na sucho pražit - víc voní a lépe chutná.
- Přidáme sádlo, a až se rozpustí, dáme restovat cibuli do zlatova. Až je hotová, přihodíme česnek a opět společně chvilku restujeme.
- Přisypeme mouku a připravíme si jíšku. Tu zalijeme chladným vývarem, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit, nejméně však 10 minut - dokud cítíme v polévce chuť mouky.
- Přidáme klobásku nakrájenou na půlkolečka a necháme chvilku vařit. Pak přidáme do polévky uvařené zelí a brambory (i s částí vody, ve které se tyto suroviny vařily), dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a majoránkou, popřípadě i nálevem vycezeným ze zelí - vše dle chuti.
- Přivedeme k varu, vlijeme sladkou smetanu a odděláme z plamene.
- Úplně nakonec rozmícháme v polévce zakysanou smetanu a už nevaříme, mohla by se srazit.
- Noček ze zakysané smetany můžeme do polévky dát až na talíři. Parádně to polévku doladí.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Quesadillas se zeleninou
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Tvarohový dort s malinovým coulis
Znojemská hovězí pečeně
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.