Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím a cibulkou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2111 KJ
- sacharidy
- 67 g
- bílkovina
- 25 g
- tuky
- 14 g
- vláknina
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- cukry
- 1 g
- sodík
- 512 mg
- draslík
- 469 mg
- fosfor
- 143 mg
- vápník
- 133 mg
- hořčík
- 68 mg
- cholesterol
- 37 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 400 g Uzené krkovičky
- 200 g hrubé mouky (podle potřeby i víc)
- 50 g krupice
- 6 středně velkých brambor
- 1 cibule
- 1 vejce
- Sůl
- Pepř
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 30 g hladké mouky
- sůl
- kmín
- trocha cukru
- ocet
Kysané zelí
Postup:
- Uzenou krkovičku uvaříme v mírně osolené vodě společně s kořením do měkka.
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme vejce, krupici a hrubou mouku - dobře vymícháme a osolíme.
- Z těsta vytvoříme placičky, na které rozdělíme uvařené uzené, nakrájené na kostičky. Pak zabalíme a snažíme se udělat koule.
- Vkládáme do vody, ve které jsme uvařili uzené. Až jsou hotové, vyplavou navrch - což může trvat 10 - 15 minut.
- Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
- Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
- Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
- Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
- Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
- Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
- Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
- Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
- Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
- Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
- Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.
Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Noky z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Domácí gnocchi s krémem z pečených paprik a rajčat
Rizoto s liškami
Jednoduchý domácí chléb
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.