Vepřová panenka se švestkovou omáčkou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1785 KJ
- bílkovina
- 28 g
- sacharidy
- 23 g
- tuky
- 19 g
- cukry
- 9 g
- nasycené mastné kyseliny
- 5 g
- draslík
- 4,067 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 309 mg
- hořčík
- 259 mg
- vápník
- 258 mg
- cholesterol
- 100 mg
- železo
- 11 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
- sodík
- 1 mg
Ingredience
- 800 g vepřové panenky
- 200 g švestkových povidel
- 300 ml červeného vína
- 30 g perníku na strouhání
- trochu cukru
- trochu vinného octa
- sůl
- pepř
- 50 g másla
- olej
Postup:
- Vepřovou panenku odblaníme a nakrájíme na silné plátky.
- Osolíme, opepříme a necháme chvilku vydechnout.
- Rozpálíme na pánvi pár kapek oleje a medailonky na něm zprudka, krátce z obou stran opečeme. Přidáme kousek másla a až začne pěnit, párkrát medailonky přelijeme.
- Přendáme na pekáček a dáme do trouby, vyhřáté na 140°C. Záleží na tom, jak silné je máme, ale 6 - 8 minut je tam při této nižší teplotě můžeme nechat určitě. Medailonky po této době zkontrolujeme, zda už nejsou hotové - když na maso zatlačíme palcem, mělo by být měkké, ale pružné. Pokud v mase zůstane po palci jakoby důlek, maso je ještě syrové. Vepřové maso nesmí být syrové. Panenka má být jen do růžova. Pokud medailonek nakrojíte nebo překrojíte a je syrový, jednoduše masu pár minut v troubě přidejte.
- Mezitím z pánve, na které jsme opékali maso, slijeme přebytek tuku a vlijme do ní víno - používáme víno, které nám chutná :).
- Svaříme ho zhruba na 2/3 a přidáme povidla. Opatrně rozmícháme. Osolímne, opepříme.
- Přivedeme k varu a nastrouháme perník. Necháme pomalu pár minut rozvařit a probublávat.
- Ochutnáme a můžeme doladit vinným octem a cukrem. Omáčka by měla být příjemně sladkokyselá.
- Zjemníme a současně zahustíme kouskem studeného másla, které v omáčce rozšleháme tyčovým mixerem. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme buď trochu vody, nebo lepší varianta je hovězí nebo i kuřecí vývar, popřípadě můžeme přilít trošku vína. Pokud je řídká, vařením ji zredukujeme.
- Podával jsem s pečenými bramborami a salátkem frisse.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí paličky barbecue
Penne all’a Amatriciana
Candát s houbovým Kubou a špičatým zelím
Penne Putanesca
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.