Domácí arašídové čokomáslo

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 15
Celkově: 25 minut
Taky máte závislost na burákovém másle? S tímto receptem nejen ušetříte, ale i vylepšíte do zdravější varianty.
Domácí arašídové čokomáslo je silně návykové
Čokoládu vmíchejte do již hladké směsi
Mixujte a mixujte - zprvu do hrudek, poté dohladka
Arašídy vybírejte nejlépe v biokvalitě

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
281 KJ
tuky
5 g
sacharidy
3 g
bílkovina
2 g
cukry
2 g
železo
2 mg

Ingredience

  • 150 g arašídů (nesolených)
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 15 g kvalitní čokolády (alespoň 60%)
  • 2 špetky soli
  • (dvě lžičky oříškového oleje - dle potřeby)

Nástroje

    Výkonný mixér nebo food procesor
  1. Pokud jste stejně jako já koupili arašídy ve slupce, dejte se do loupání.
  2. Pokud již máte arašídy loupané, ale nepražené, vložte je na 10 minut do vyhřáté trouby na 150°.
  3. Takto připravené vychladlé oříšky dejte do mixéru a začněte s mixováním.
  4. Je dobré nechat vždy po pár minutách mixér odpočinout, přece jen se jedná o dost náročný proces. Směs bude nejprve tvořit hrudky a postupně se začne uvolňovat tuk, takže bude směs mazlavější. Průběžně zastavujte mixér a nožem stírejte směs ze stěn nádoby mixéru, aby se směs mixovala rovnoměrně. Přibližně po 5 minutách by již směs měla nabírat mazlavější konzistenci, můžete přimíchat med, sůl.
  5. Jestliže mixujete už 10 minut a směs stále není mazlavá, narazili jste na hodně upražené oříšky, které mají v sobě málo tuku. V tomto případě si pomozte pár lžičkami oříškového oleje, mixování půjde lépe a směs bude mít jemnější konzistenci.
  6. Čokoládu nasekejte nadrobno.
  7. Jakmile je směs téměř hladká, přidejte čokoládu a domixujte dohladka.
  8. Směs přendejte do velikostně odpovídající skleničky a skladujte v temnu.

Olej je dobrý konzervant, tudíž by směs vydržela i dva měsíce, ale s největší pravděpodobností ji sníte mnohem dříve :).
Počet porcí v receptu je velmi orientační a záleží na tom, zda-li si budete pomazánku mazat na opečený toast, přidávat do snídaňové vyspané kaše nebo přidávat při pečení do dezertů.
Asi netřeba zdůrazňovat, o kolik levnější je domácí varianta této ořechové pomazánky - stačí si porovnat cenu surovin s cenou prodávaných hotových pomazánek. U této navíc přesně víte, jaký je obsah cukru (a že vůbec nemusí být vysoký), jaké jste použili ořechy a kolik čokolády pomazánka obsahuje.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.