Domácí arašídové čokomáslo
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 281 KJ
- tuky
- 5 g
- sacharidy
- 3 g
- bílkovina
- 2 g
- cukry
- 2 g
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 150 g arašídů (nesolených)
- 2 lžíce tekutého medu
- 15 g kvalitní čokolády (alespoň 60%)
- 2 špetky soli
- (dvě lžičky oříškového oleje - dle potřeby)
Nástroje
-
Výkonný mixér nebo food procesor
- Pokud jste stejně jako já koupili arašídy ve slupce, dejte se do loupání.
- Pokud již máte arašídy loupané, ale nepražené, vložte je na 10 minut do vyhřáté trouby na 150°.
- Takto připravené vychladlé oříšky dejte do mixéru a začněte s mixováním.
- Je dobré nechat vždy po pár minutách mixér odpočinout, přece jen se jedná o dost náročný proces. Směs bude nejprve tvořit hrudky a postupně se začne uvolňovat tuk, takže bude směs mazlavější. Průběžně zastavujte mixér a nožem stírejte směs ze stěn nádoby mixéru, aby se směs mixovala rovnoměrně. Přibližně po 5 minutách by již směs měla nabírat mazlavější konzistenci, můžete přimíchat med, sůl.
- Jestliže mixujete už 10 minut a směs stále není mazlavá, narazili jste na hodně upražené oříšky, které mají v sobě málo tuku. V tomto případě si pomozte pár lžičkami oříškového oleje, mixování půjde lépe a směs bude mít jemnější konzistenci.
- Čokoládu nasekejte nadrobno.
- Jakmile je směs téměř hladká, přidejte čokoládu a domixujte dohladka.
- Směs přendejte do velikostně odpovídající skleničky a skladujte v temnu.
Olej je dobrý konzervant, tudíž by směs vydržela i dva měsíce, ale s největší pravděpodobností ji sníte mnohem dříve :).
Počet porcí v receptu je velmi orientační a záleží na tom, zda-li si budete pomazánku mazat na opečený toast, přidávat do snídaňové vyspané kaše nebo přidávat při pečení do dezertů.
Asi netřeba zdůrazňovat, o kolik levnější je domácí varianta této ořechové pomazánky - stačí si porovnat cenu surovin s cenou prodávaných hotových pomazánek. U této navíc přesně víte, jaký je obsah cukru (a že vůbec nemusí být vysoký), jaké jste použili ořechy a kolik čokolády pomazánka obsahuje.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Soba nudle se zeleninou a houbami
Zeleninová rýže
Domácí gnocchi s krémem z pečených paprik a rajčat
Rizoto s krevetami
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.