Hovězí dušené na barevném pepři
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4648 KJ
- bílkovina
- 72 g
- tuky
- 60 g
- sacharidy
- 44 g
- nasycené mastné kyseliny
- 25 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 15 g
- cukry
- 12 g
- vláknina
- 7 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- draslík
- 1,624 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 818 mg
- vápník
- 667 mg
- hořčík
- 322 mg
- cholesterol
- 232 mg
- sodík
- 210 mg
- zinek
- 28 mg
- železo
- 23 mg
- měď
- 18 mg
- mangan
- 8 mg
Ingredience
- 800 g hovězí kližky či krku
- 500 g cibule
- 0,5 l červeného vína
- 0,1 l hovězího vývaru
- 100 g másla
- 80 g hladké mouky
- trochu slunečnicového oleje
- 4 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- trochu drceného barevného pepře
- snítka tymiánu
- sůl
- 800 g hovězí kosti
- 400 g hovězí přední bez kosti krk
- 3,5 litru vody
- 50 ml oleje
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 větší cibule
- 1 menší rajče
- 1 stroužek česneku
- sůl
Hovězí vývar
Postup:
-
Připravíme si hověží vývar. Lze zakoupit polotovar ale ideální je použít pravý domací [hovězí vývar].
-
Hovězí krk nakrájíme na větší kusy, ochutíme ho barevným pepřem a solí.
-
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji do zlatohněda a přidáme maso, které dobře ze všech stran opečeme.
-
Přidáme koření – tymián a bobkový list, rozmáčknuté stroužky česneku, opečeme, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.
-
Kusy masa vyjmeme, omáčku zahustíme máslovou jížkou povaříme, vyjmeme bylinky a rozmixujeme.
- Vložíme maso zpět a můžeme podávat – rýže, těstoviny, knedlík, brambory
Hovězí vývar:
- V kastrolu opečeme pečlivě omytou, nikoliv oloupanou, zeleninu i s kořením do zlatova.
- Hovězí kosti a maso (můžem použít hovězí žebra i s masem) dáme do pekáčku a pečeme při 180°C asi 20 – 30 minut.
- Poté je vložíme do kastrolu k zelenině, přidáme rajče a zalijeme studenou vodou.
- Jen mírně osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) cca 5 - 6 hodin.
- Pěnu svrchu sbíráme lžící a vyhazujeme, jen tak zůstane vývar čirý.
- Scedíme a dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Tilápie s karotkovým pyré a luštěninami
Pruhovaný chia pudink (vegan varianta)
Tagliatelle s kuřecím masem a listovým špenátem
Veganský banánový chlebíček (Banana bread)
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.