Jehněčí kolínko na česneku
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3099 KJ
- sůl
- 271 g
- sacharidy
- 79 g
- bílkovina
- 35 g
- tuky
- 22 g
- vláknina
- 4 g
- draslík
- 2,099 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 309 mg
- hořčík
- 132 mg
- vápník
- 128 mg
- sodík
- 41 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 450 g jehněčích kolínek ( 3 kusy)
- 1 kg brambor
- 3 řapíky celeru
- 3 malé červené cibule
- olivový olej
- Trocha másla
- sůl
- pepř
- trocha papriky (ideálně uzená)
- tymián
- rozmarýn
- 20 g česneku ( palička česneku)
- 2 dcl červeného vína
- 2 dcl vývaru
- 200g drcených rajčat
Postup:
- Odblaňte a naložte maso – sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej – ideálně přes noc do lednice.
- Nechte maso zatáhnout na oleji, vyjměte.
- Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy cibule a řapíkatého celeru. Přidejte víno, nechte ho 5 minut provařit – tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Vložte čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí nebo hovězí…), nakládaná rajčata.
- Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.
- Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i trochu osolit a opepřit, ale pozor, možná budeme pak ještě redukovat.
- Dáme přikryté do trouby na 150 °C. Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 – 2,5 hodinky.
- Připravte si česnek s olivovým olejem do alobalu. Po upečení česnek vyloupejte a přisypte do výpeku - v troubě spolu s masem by měl strávit tak hodinu.
- Oloupejte a dejte vařit brambory.
- Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček. Vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple.
-
Během toho přeceďte omáčku, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit – hladkou moukou a nebo škrobem a nechat provařit (mouku asi 15 a škrob cca 5 minut). Trochu omáčky dejte do hrníčku, vmíchejte mouku nebo škrob vidličkou, aby vznikla hladká kašička. Tu až pak vmíchejte do zbytku sosu.
- A je to, teď už jen dozdobit na talíř a podělit se o zasloužené plody vlastní práce s ostatními.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vepřové dušené s mrkví
Těstoviny s kuřecím masem, rajčátky a listovým špenátem
Vepřová játra na roštu
Candát s houbovým Kubou a špičatým zelím
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.