Volská oka

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 1
Vaření: 5 minut
Celkově: 10 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2176 KJ
tuky
53 g
polynenasycené mastné kyseliny
9 g
bílkovina
9 g
sůl
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
sodík
467 mg
fosfor
218 mg
cholesterol
179 mg
draslík
173 mg
vápník
41 mg
hořčík
27 mg
železo
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • vejce
  • sůl
  • 50 g slaniny (nebo salám)
  • Trochu oleje na smažení
  • Trochu sladké papriky

Nástroje

    pánev na lívance / silikonové formy na volská oka

Postup:

  1. Podle toho, jestli chceme mít volská oka nějak vytvarovaná, zvolíme silikonové formičky nebo pánev na lívance.
  2. Pánvičku necháme nejprve rozehřát, poté na ni nalijeme asi lžíci oleje nebo dáme plátek másla a osmažíme plátky slaniny nebo suššího salámu, např. vysočiny, z jedné strany.
  3. Jakmile plátky slaniny obrátíme na druhou stranu, rozklepneme na ně vejce. Vajíčko vyléváme ze skořápky pomalu, aby zůstal žloutek uprostřed.
  4. Posolíme. Jestliže nepoužíváme žádnou formu, ale jen obyčejnou pánev, tak během smažení upravujeme tvar bílku, aby na okrajích nezrohovatěl.
  5. Smažíme tak dlouho, dokud bílek neztuhne a žloutek není polosyrový.
  6. Opatrně přendáme na talíře a okořeníme podle libosti, například sladkou paprikou. Podáváme s pečivem nebo k zeleninovým a luštěninovým pokrmům.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.