Čočková polévka

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Vaření: 50 minut
Celkově: 50 minut
Hustá luštěninová polévka ze světlé jíšky provoněná majoránkou a česnekem podávaná s chlebem

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
763 KJ
tuky
12 g
sacharidy
11 g
bílkovina
4 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
draslík
386 mg
fosfor
151 mg
sodík
113 mg
vápník
46 mg
hořčík
37 mg
cholesterol
12 mg
železo
10 mg
zinek
6 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 250 g čočky
  • 60 g tuku
  • 60 g hladké mouky
  • 100 g slaniny
  • 2 l vody
  • sůl
  • majoránka
  • česnek
  • 1 lžíce octa

Postup:

  1. Na rozdíl od fazolí nemusíme nechávat čočku namáčet ve studené vodě přes noc, ale můžeme ji použít přímo.
  2. Zalijeme čočku čistou vodou a povaříme je doměkka.
  3. Na tuku osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky a potom k ní přidáme mouku. Takto připravenou jíšku rozředíme uvařenou vodou s čočkou, osolíme a ochutíme octem, přidáme majoránku a ještě 10 minut povaříme.
  4. Až odstavíme polévku ze sporáku, přidáme do ní prolisovaný česnek, případně nať petržele.
  5. Podáváme s chlebem.
  6. Zkoušela jsem i sladší variantu čočkové polévky, do které jsem nedávala česnek, ale s čočkou jsem vařila asi 8 sušených švestek. Nebylo to vůbec špatné.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.