Květáková polévka se sýrem, zeleninou a cuketovými krutony
MišulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1764 KJ
- sacharidy
- 26 g
- tuky
- 22 g
- bílkovina
- 22 g
- nasycené mastné kyseliny
- 14 g
- cukry
- 7 g
- vláknina
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 302 mg
- vápník
- 251 mg
- fosfor
- 153 mg
- sodík
- 70 mg
- hořčík
- 59 mg
- cholesterol
- 26 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 květák
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 5 brambor
- 450 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek strouhaného sýra goudy (můžete dát i chedar)
- chilli
- 1 cuketu
- Sůl
- pepř
- Lžička tymiánu
Na polévku:
Na krutonky:
Postup:
- Nejprve si oškrábeme brambory a mrkev (mrkev na jemno nastrouháme). Nakrájíme i s celerem, květák rozdělíme na růžičky.
- Do hrnce si přidáme nakrájené suroviny a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut, nebo dokud není vše hezky měkké.
- V jiném hrnci si rozpustíme na mírném plameni máslo, vmícháme mouku, okořeníme a postupně přiléváme mléko. Přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání 2 minuty, nebo dokud směs nezhoustne.
- Snížíme si plamen a vmícháme nastrouhaný sýr. Odstavíme a vmícháme do květákové směsi. Ochutnáme a případně dochutíme.
- Ted už zbývá jen na pánvi orestovat na kostičky nakrájenou cuketu se solí, pepřem a tymiánem. Tyto krutonky nasypeme na talíř s polévkou.
- Přeji dobrou chuť. Tento recept mám od mojí pravé ruky Haničky a už ho nedám. ;-)
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vepřová kotleta s dijonskou omáčkou
Panna cotta s malinami a karamelem
Zimní jáhelník s brusinkami a jablky
Bryndzové noky s medvědím česnekem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.