3 chyby, které (zřejmě) děláte v kuchyni
Udělali jsme si menší průzkum mezi našimi přáteli a známými, kteří rádi vaří, a zjistili jsme, že některé „zlozvyky” se v kuchyni opakují častěji než jiné. Tady je jejich seznam.
Vaříte „od oka”
Každý z nás to občas dělá - obzvlášť u jídel, která vaříme často. Někdy při tom ale zapomínáme, že všechny recepty se od oka zkrátka vařit nedají, přitom stačí málo, a celé jídlo můžete vyhodit do koše.Obzvlášť u jídel, která vaříte poprvé, se proto raději držte přesně doporučeného postupu. Experimentovat začněte teprve tehdy, jakmile budete mít recept „v ruce”.
Samostatnou kategorií jsou cukrářské výrobky a sladkosti, u kterých jsou preciznost při přípravě a přesná gramáž všech surovin naprosto nezbytné. Stačí pár gramů přidat nebo ubrat, a můžete se rozloučit s dobrým výsledkem.
ČTĚTE TAKÉ: Jak správně zahustit omáčku? 4 tipy šéfkuchaře
Používáte jeden nůž
Jediný nůž, se kterým na jemno nakrájíte zeleninu, naporcujete hovězí, vykostíte kuře a nakrájíte chléb na tenké plátky, neexistuje. A to přesto, že vám reklamy mohou tvrdit opak.Nechcete-li investovat do celé sady nožů, pořiďte si alespoň ty základní typy. Mezi ně patří dlouhý nůž s užší čepelí na vykosťování a nůž se zubatou čepelí na pečivo. Nůž, jehož čepel má velkou plochu, zase poslouží při krájení masa, naopak menší ostrý nůž využijete na krájení zeleniny.
Používáte jedno prkénko
Pokud na prkénku nejprve nakrájíte syrové maso a poté zeleninu (kterou neplánujete tepelně upravovat), zaděláváte si na nepříjemné zdravotní problémy. Nejlepším řešením je používat pro krájení masa speciální plastové prkénko. To se snadno omývá a na rozdíl od toho dřevěného máte vždy jistotu, že na něm po syrovém masu nezůstala ani vzpomínka.Doporučujeme recepty:
Skoro jako na dovolené. Uvařte si jako Bulhaři, Italové nebo Španělé
Kyselé a zásadité potraviny. Které jsou které?