Kyselé a zásadité potraviny. Které jsou které?
Život nebyl nikdy pohodlnější než dnes: do práce i z práce jezdíme autem, nákup nám dovezou až do kuchyně, a nechceme-li, nemusíme vlastně ani vařit - výběr polotovarů je dnes širší než kdykoliv dřív.
Za tohle pohodlí ale platíme vysokou cenu. Trápí nás obezita, jsme neustále unavení, nemůžeme se zbavit ekzémů, alergií a neustálých viróz. A tak saháme po lécích, drahých doplňcích stravy - a ocitáme se vlastně v bludném kruhu.
„Zaručené” moderní přípravky, které nás mají devastujících následků našeho životního stylu zbavit, nás totiž neléčí, pouze utlumují příznaky. A naše tělo trpí. Mnoho z problémů, kterých se nemůžeme zbavit, přitom má jednoho společného jmenovatele: překyselený organismus.
ČTĚTE TAKÉ: I nezdravé jídlo může být zdravé. Připravte si domácí chipsy, pizzu i nutellu
Překyselení organismu. Hrozí i vám?
Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje rovnováhu. To mimo jiné znamená i správný poměr mezi kyselinami a zásadami v organismu, který se většinou vyjadřuje pomocí čísla pH. Jsou-li kyseliny a zásady v rovnováze, má pH hodnotu 7. Naše tělo ale pro svůj provoz potřebuje prostředí mírně zásadité, správné hodnoty se pohybují od 7,3 do 7,7.Moderní strava je bohužel bohatá na potraviny, které sice samy o sobě kyselé nejsou, v těle se ale změní v tikající kyselé bomby. A překyselený organismus se brání. Dostává-li tak tělo málo zásaditých látek, začne je čerpat přímo z vlastních zásob: například vápník z kostí, chrom ze slinivky a podobně. Tělu pak tyto látky chybí a vznikají choroby jako alergie, záněty nebo v nejhorším případě rakovina.
Kyselé a zásadité potraviny. Velký přehled
První pomoc pro ty, kdo cítí symptomy dlouhodobého překyselení organismu (jako je únava, alergie, záněty, virózy, vypadávání vlasů apod.), je úprava stravy. Stejně jako totiž existují potraviny, které kyselost organismu zvyšují, existují i potraviny, které ji naopak snižují (jsou zásadité).Chcete-li se vyhnout řadě civilizačních chorob a potíží, kyselým potravinám se spíše vyhýbejte, naopak zařaďte ty zásadité. A pamatujte na to, že překyselení může způsobovat i stres nebo třeba příliš horké koupele.
Silně zásadité | Středně zásadité | Mírně zásadité | Mírně kyselé | Středně kyselé | Silně kyselé | |
Ovoce | Citron, meloun, grep, mango | Sušené fíky, kiwi, hrozny, jahody, dýně, jablka | Pomeranč, banán, ananas, broskve, avokádo | Borůvky | Rebarbora | |
Zelenina | Chřest, cibule, petržel, špenát, brokolice, česnek | Řepa, celer, salát, cuketa | Mrkev, houby, rajčata, zelí, hrách, olivy | Loupané fazole, boby | Sterilizovaná rajčata, brambory | |
Ořechy | Mandle | Kaštany | Dýňová a slunčnicová semínka | Arašídy, pistácie | Kešu, vlašské ořechy | |
Maso | Zvěřina, mořské ryby | Drůběží, jehněčí | Vepřové, hovězí, ústřice, krevety | |||
Mléko a vejce | Kozí mléko, kozí sýr | Vejce, máslo, jogurt | Sojový sýr, sojové mléko | Zmrzlina, homogenizované mléko | ||
Nápoje | Citronová šťáva, bylinné čaje, zeleninové šťávy | Zelený čaj | Ovocné šťávy | Konzervované šťávy | Káva | Pivo, alkohol |
Obilí | Proso, divoká rýže | Neloupaná rýže | Bílá rýže, pohanka, oves | Pšenice, bílá mouka, těstoviny | ||
Oleje | Olivový | Lněný | Sezamový | Kukuřičný | ||
Sladkosti | Stevie | Rýžový odvar | Čerstvý med | Opracovaný med | Cukr |
Oblíbené zdravé recepty
3 chyby, které (zřejmě) děláte v kuchyni
Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo