Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
Pokud něco k české kuchyni neodmyslitelně patří, jsou to omáčky, polévky... a maso. A naše babičky a prababičky věděly, jak na něj. Přečtěte si jejich tipy.
Solit, nebo nesolit? A kdy? A jak zajistit, aby maso chutnalo přesně tak, jak chcete? Generace našich prababiček a babiček měla své triky. A řada z nich se dochovala dodnes.
Jak na vývar
Chcete-li vyrobit opravdu silný masový vývar, vložte maso do studené vody, teprve pak vodu zahřejte. Vývar osolte, až když se vaří.Nechcete-li, aby byl hotový vývar plný tuku, dejte ho do lednice. Studený tuk z něj pak snadno seberete.
Jak na vaření masa
Maso při vaření rychleji změkne, pokud do vody přidáte trochu jedlé soli nebo lžičku rumu. Další rady mluví také o tom, že pomáhá přidat i několik kopřivových listů.ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
Jak na pečení masa
Před pečením potřete maso trochou citronu a nechte chvíli stát. Pečené maso pak bude měkčí.Jak uchovat maso
Naše babičky a prababičky věděly, jak maso uchránit i v létě. Na chvíli ho ponořily do sladkého mléka nebo posypaly čerstvou kávou. Nebojte se, chuť tím neutrpí. Na kratší dobu můžete maso uchovat čerstvé i tak, že ho zabalíte do utěrky namočené v octu nebo obložíte nakrájenou syrovou cibulí.Jak na pečené kuře
Kuře při pečení trochu poprašte moučkovým cukrem.Jak na sekanou
Pokud chcete, aby vám sekaná při pečení držela pohromadě, dejte do ní trochu škrobové moučky.Jak na karbanátky
Karbanátky nemusíte smažit na tuku, stačí posolená pánev - karbanátky totiž mají dost vlastního tuku. Pokud je potřebujete nastavit, využijte strouhaný brambor nebo mrkev.Mrkev a syrová brambora se vám budou hodit, i pokud smažíte na tuku - přidejte jejich kolečko do omastku, nebude při smažení prskat.
Další masové tipy
Játra osolte, až když jsou hotová. Jinak by mohla ztvrdnout. Párky při vaření neprasknou, pokud je předtím přelijete vroucí vodou.Vyzkoušejte recepty:
Segedínský guláš z krkovice
Segedínský guláš z krkovice - dáte si s knedlíkem, nebo chlebem ?
Bůček na asijský způsob
zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
Telecí dušené na hrubozrné hořčici
se špeclemi
Kuřecí steak s bramborovým gratinem
kuřecí prsa s přílohou, které se nedá odolat
Kuře Barbecue s domácími hranolky
Dobrota z kuřete, doplněná domácími hranolky
Předchozí článek:
Grilovat zdravě? Jde to. Stačí znát pár triků
Grilovat zdravě? Jde to. Stačí znát pár triků