Kuřecí steak s bramborovým gratinem
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3116 KJ
- sacharidy
- 54 g
- bílkovina
- 48 g
- tuky
- 35 g
- nasycené mastné kyseliny
- 21 g
- vláknina
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 3 g
- draslík
- 1,725 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 328 mg
- vápník
- 145 mg
- cholesterol
- 126 mg
- hořčík
- 113 mg
- sodík
- 33 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- snítka tymiánu
- 100 ml bílé víno
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- 800g brambor
- 300ml sladké smetany
- 4 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 1 lžíce másla
- Sůl
Bramborový gratin
Postup:
-
Osolíme a opepříme kuřecí prsa a necháme chvilku odpočinout.
-
Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje – ne příliš mnoho – a vložíme kuřecí prsa. Opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme kousek studeného másla, snítku tymiánu a až začne máslo pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme tzv glazujeme.
-
Přeložíme steaky na pekáček i s tymiánem a přidáme do trouby při teplotě 170 °C na 3 až 4 minuty .
- Do pánve, ve které jsem opékali steaky, přidáme kousek másla, cibulku nakrájenou na drobno a stejně tak na drobno nasekaný česnek.
-
Opečeme krátce do zlatova, zalijeme vínem a necháme odvařit. Přidáme vývar a necháme zredukovat na cca 2/3.
- Steaky vytáhneme z trouby, přemístíme z pekáčku stranou a necháme dvě minutky odpočinout.
- Do pekáčku přelijeme přes cedník z pánve horký, zredukovaný vývar. Cibulku s česnekem propasírujeme do omáčky.
- pekáček přemístíme na sporák, popřípadě z něj můžeme přelít omáčku zpět do pánve a stěrkou z něj ode dna dostat do pánve všechny napečeniny, zkrátka vše coi v pekáčku zůstalo. To vše nám zvýrazní výslednou chuť omáčky. Omáčku tedy v pánvi ještě přivedeme k varu a zašleháme do ní zbytek studeného másla. To nám omáčku zjemní i částečně zahustí.
-
Steak nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a můžeme servírovat s bramborovým gratinem, přelité omáčkou.
- Bramborový gratin:
Bramborový gratin:
- Brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, lehce propláchneme vodou a necháme okapat. Osolíme a smícháme s polovinou prolisovaného česneku.
- Smetanu dáme do rendlíku na mírný plamen rozehřát s druhou polovinou prolisovaného česneku, špetkou soli a bylinkami.
- Jakmile smetana začne lehce bublat, odstavíme z plamene a necháme chvilku odstát.
- Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem . Nakrájené brambory naskládáme v silnější vrstvě a zlehka přimáčkneme.
- Ze smetany vybereme bylinky a nalijeme ji do pekáčku. tak aby byla zarovnaná s bramborami.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C na 40 - 50 minut. Na posledních pár minut zvedneme teplotu na 200 °C kvůli lepší barvě.
- Před servírováním necháme 10 minut odpočívat. Brambory sednou a půjdou lépe krájet a nabírat.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Hovězí líčka s bruselskou kapustičkou
Kuřecí řízky v těstíčku se sýrem
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Quiche de Lorraine
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.