Rady našich babiček. Jak správně na ovoce?
Naše babičky se v kuchyni uměly ohánět. A své zkušenosti a rady si naštěstí nenechaly pro sebe. Prošli jsme staré kuchařky a rukou psané recepty a vybrali pro vás ty nejzajímavější rady. V hlavní roli je tentokrát ovoce.
-> Aby jablka, která jste přidali do štrúdlu, nezhnědla, pokapte je předtím trochu citronem.
-> Jablko využijete i v chlebníku. Pokud ho do něj přidáte, pečivo bude tvrdnout pomaleji.
-> Máte-li rádi ovocné knedlíky, přidejte do vody, ve kterých je vaříte, trochu rumu. Budou pak obzvlášť jemné.
ČTĚTE TAKÉ: Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček
-> A sladké recepty ještě jednou: aby rozinky v těstu nespadly ke dnu, obalte je předtím trochu v mouce.
-> Aby vám nezrálá rajčata rychleji zčervenala, přidejte k nim do papírového sáčku jedno plně zralé rajče.
-> Rajčata snadno oloupete, když se prudce přelijí vroucí vodou a poté rychle zchladí. Aby to šlo ještě snadněji, nakrojte je předtím do kříže.
Určit, co je ovoce, nebo zelenina, není vlastně vůbec jednoduché a různé vědní obory na to mají různý názor. Ve své pravlasti je to vytrvalý keř, a proto tedy botanici rajče považují za ovoce. |
ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
Citrony a spol.
-> Jak snadno oloupat pomeranč nebo grep? Ponořte ho před loupáním na chvilku do horké vody.
-> Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Nemáte-li tolik ledu, zkuste je na chvilku ponořit do ledové vody.
-> Citronovou šťávu využijete i v houbové sezoně, protože zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.
-> Praktický tipy na závěr :-) Z citronu můžete šťávu vymačkat do formiček na led a vyrobit si tak praktické kostky do čaje.
ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
Nejlepší recepty s ovocem
Muškátový oříšek: mezi účinným lékem a nebezpečnou drogou