Zkušení kuchaři odtajnili své podzimní triky. Jak na česnek, cibuli nebo skvělý vývar?
S tím, jak venkovní teploměr ukazuje stále méně a méně, se do našeho jídelníčku začínají vracet suroviny a recepty, na které v létě většina z nás ztratila chuť. Dnes se podíváme na cibuli, česnek a zeleninové vývary.
Cibule
Cibule je celoroční stálicí našich jídelníčků, obzvlášť na podzim byste si jí ale měli dopřávat ve velkém. Cibule potlačuje množení bakterií, zásobuje tělo vitamíny a ulehčuje odkašlávání. Při podzimních nachlazeních by pro vás tedy měla být volbou číslo 1.Jak na cibuli
-> Před loupáním ji na chvíli namočte do teplé vody. Nejen, že se bude lépe loupat, ale nebude vás zároveň tolik štípat v očích.
-> Není vám příjemná vůně restovné cibule? Před opékáním přidejte do studeného oleje trochu octa.
-> Zelené výhonky cibule nevyhazujte. Použijte je jako náhradu pažitky.
Česnek
Zachrání-li vám cibule před následky nachlazení, česnek se postará o to, aby k němu vůbec nedošlo. Má totiž silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, a na podzim tak jde o skutečné požehnání pro vaši imunitu.Jak na česnek
-> Aby vás po česneku netrápil tyický česnekový zápach z úst, nejprve česnek (vcelku) upečte, nechte zchladnout a teprve poté ho přidávejte do jídla.
-> Česnek nikdy neopékejte na příliš horkém oleji, jinak vám zhořkne. Spíše ho v oleji jen ohřívejte tak, aby nezhnědl.
-> Aby se vám česnek při skladování nezkazil, zamrazte ho. Před tím ho uložte do igelitového sáčku a těsne uzavřete.
ČTĚTE TAKÉ: Česnek = nejlepší medicína. 7 zázračných účinků česneku
Zeleninový vývar
Máloco vás v podzimních plískanicích zahřeje tolik jako poctivý vývar. A nemáte-li doma kosti nebo maso, nevadí. Ten zeleninový vám poslouží stejně.Jak na zeleninový vývar
-> Je zelenina, kterou jste chtěli použít na vývar, ovadlá? Snadná pomoc. Vložte zeleninu na několik hodin do ledové vody.
-> Zeleninu na vývar nepřechovávejte v igelitovém pytlíku, jinak vám začne brzy hnít. Raději ji zabalte do novin, které pak hoďně namočíte.
-> Aby měl váš vývar silnou barvu a vůni, přidejte do něj půlku neoloupané cibule. Ještě předtím ji můžete lehce opálit nad ohněm.
-> Používáte-li do vývaru i pórek, ostraňte předtím jeho zelené části. Vývar jinak bude nehezky zašedlý.
ČTĚTE TAKÉ: Bez vývaru se v kuchyni neobejdete. Kuchař radí, jak na něj
Oblíbené podzimní recepty
Jáhly, elixír mládí, na který jsme skoro zapomněli. Jak na ně?