Zkušení kuchaři odtajnili své podzimní triky. Jak na česnek, cibuli nebo skvělý vývar?

Co odlišuje dobrého kuchaře od toho vynikajícího? Jsou to zkušenosti - a k tomu pár jednoduchých triků. Právě na ty jsme se zeptali zkušených kuchařů v našem okolí. Co nám pověděli? Čtěte dál.

S tím, jak venkovní teploměr ukazuje stále méně a méně, se do našeho jídelníčku začínají vracet suroviny a recepty, na které v létě většina z nás ztratila chuť. Dnes se podíváme na cibuli, česnek a zeleninové vývary.

Cibule

Cibule je celoroční stálicí našich jídelníčků, obzvlášť na podzim byste si jí ale měli dopřávat ve velkém. Cibule potlačuje množení bakterií, zásobuje tělo vitamíny a ulehčuje odkašlávání. Při podzimních nachlazeních by pro vás tedy měla být volbou číslo 1.

Jak na cibuli

-> Před loupáním ji na chvíli namočte do teplé vody. Nejen, že se bude lépe loupat, ale nebude vás zároveň tolik štípat v očích.

-> Není vám příjemná vůně restovné cibule? Před opékáním přidejte do studeného oleje trochu octa.

-> Zelené výhonky cibule nevyhazujte. Použijte je jako náhradu pažitky.

Česnek

Zachrání-li vám cibule před následky nachlazení, česnek se postará o to, aby k němu vůbec nedošlo. Má totiž silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, a na podzim tak jde o skutečné požehnání pro vaši imunitu.

Jak na česnek

-> Aby vás po česneku netrápil tyický česnekový zápach z úst, nejprve česnek (vcelku) upečte, nechte zchladnout a teprve poté ho přidávejte do jídla.

-> Česnek nikdy neopékejte na příliš horkém oleji, jinak vám zhořkne. Spíše ho v oleji jen ohřívejte tak, aby nezhnědl.

-> Aby se vám česnek při skladování nezkazil, zamrazte ho. Před tím ho uložte do igelitového sáčku a těsne uzavřete.

ČTĚTE TAKÉ: Česnek = nejlepší medicína. 7 zázračných účinků česneku

Zeleninový vývar

Máloco vás v podzimních plískanicích zahřeje tolik jako poctivý vývar. A nemáte-li doma kosti nebo maso, nevadí. Ten zeleninový vám poslouží stejně.

Jak na zeleninový vývar

-> Je zelenina, kterou jste chtěli použít na vývar, ovadlá? Snadná pomoc. Vložte zeleninu na několik hodin do ledové vody.

-> Zeleninu na vývar nepřechovávejte v igelitovém pytlíku, jinak vám začne brzy hnít. Raději ji zabalte do novin, které pak hoďně namočíte.

-> Aby měl váš vývar silnou barvu a vůni, přidejte do něj půlku neoloupané cibule. Ještě předtím ji můžete lehce opálit nad ohněm.

-> Používáte-li do vývaru i pórek, ostraňte předtím jeho zelené části. Vývar jinak bude nehezky zašedlý.

ČTĚTE TAKÉ: Bez vývaru se v kuchyni neobejdete. Kuchař radí, jak na něj

Oblíbené podzimní recepty

30 min.
Dýňová polévka Dýňová polévka - jemná a příjemná chuť
90 min. 1
Bůček na asijský způsob zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
10 min. 1
Špagety Aglio olio a peperoncino velmi jednoduchá a rychlá úprava pikantních špaget
90 min. 1 1
Hovězí dušené na houbách Hovězí kližka s omáčkou z domácího hovězího vývaru a pravých hřibů.
15 min.
Tradiční česnečka Zaručený lék (nejen) na kocovinu.
2 1
Pečené vepřové s glazovanými cibulkami pečené maso, kyselé cibulky a bramborová kaše se sladkou karotkou - jednoduše skvělé
Předchozí článek:
Jáhly, elixír mládí, na který jsme skoro zapomněli. Jak na ně?
Další článek:
Jak na domácí „čínu”? Vyberte správnou sójovku a pozor na nudle