Svíčková omáčka
JiřinkaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2298 KJ
- tuky
- 49 g
- nasycené mastné kyseliny
- 27 g
- sacharidy
- 12 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 8 g
- cukry
- 6 g
- bílkovina
- 4 g
- vláknina
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 388 mg
- sodík
- 181 mg
- cholesterol
- 84 mg
- fosfor
- 79 mg
- vápník
- 62 mg
- hořčík
- 27 mg
- zinek
- 2 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 1 králík
- 200 g mrkve
- 100 g petržele kořenové
- 100 g kořenového celeru
- 120 g másla
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- 250 ml smetany
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- citron
- sůl
- 50 g anglické slaniny
Nástroje
-
ruční mixér
Postup:
- Králíka si očistíme, odblaníme, naporcujeme a osolíme.
- Kořenovou zeleninu očistíme, omejeme a nastrouháme na hrubo.
- Do pekáče si dáme máslo, zeleninu, 4 bobkové listy, 6 celých pepřů, 5 kuliček nového koření a restujeme, až se zelenina opeče a koření pustí aroma. Trvá to asi tak 10 minut, potom přidáme cukr a chvíli ho necháme zkaramelizovat. Zakápneme štávou z citronu, tak 1 lžičku a přihodíme na kostičky nakrájenou slaninu.
- Na orestovanou zeleninu přidáme králíka a opečeme ze všech stran.
- Zalejeme vývarem a dáme přikryté péct do trouby na 3 hodiny na 180 stupňů.
- Před koncem pečení na 15 ninut odklopíme. Omáčku zcedíme, vyndáme maso zvlášť na talíř a obereme.
- Koření vyndáme a zeleninu vrátíme do omáčky a rozmixujeme.
- Přidáme smetanu a necháme jen tak probublat.
- Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.
- Servírujeme s kynutým knedlíkem, citronem, brusinkami a našlehanou smetanou. Svíčková z králíka je výborná a králičí maso je velmi zdravé.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Králík dušený na víně a kořenové zelenině
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami
Kuře na citronech s tarhoňou
Omáčka Alfredo
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.