Losos s listovým špenátem a pečenými bramborami
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 99199 KJ
- bílkovina
- 3996 g
- tuky
- 715 g
- sacharidy
- 56 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 9 g
- vláknina
- 7 g
- draslík
- 2,056 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 381 mg
- vápník
- 141 mg
- hořčík
- 129 mg
- cholesterol
- 61 mg
- sodík
- 35 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 800 g losos filet s kůží
- 80g máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- 1 kg brambor
- 1/2 lžíce sádla (popřípadě oleje)
- 4 stroužky česneku
- rozmarýn
- sůl
- 4 hrsti listového špenátu ( ideální baby)
- 2 šalotky (nebo třeba 1menší bílá cibule)
- 3 stroužky česneku
- 20g máslo
- olivový olej
Steak z lososa
Pečené brambory s rozmarýnem
Listový špenát
Postup:
Steak z lososa:
- Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
- Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
- Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
- Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
-
Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.
-
Druhý způsob:
- Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
- Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
- Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
- Ovšem i losos bez bylinek je výborný.
Pečené brambory s rozmarýnem:
- Brambory pečlivě umyjeme a i se slupkou nakrájíme na čtvrtky.
- Osolíme,přidáme snítku rozmarýnu , neoloupaný česnek rozpůlíme.
- Promícháme s rozpuštěným sádlem.
- Dáme péct při teplotě 170°C po dobu 30 až 40 minut do zlatova.
Listový špenát:
- Špenátové listy omyjeme a osušíme.
- Ve větší pánvi rozpustíme máslo s troškou olivového oleje a vhodíme na tuk rozmáčknutý česnek a jak to jen dovedeme, nadrobno nasekanou šalotku.
- Opečeme do skleněna, můžeme mírně do zlatova, ovšem hlavně česnek nespálit.
- Začneme přihazovat špenát. Může se nám zdát, že čtyři hrsti jsou mnoho, ale uvidíte sami, co vám nakonec zůstane :)
- Zvýšíme plamen na max a za stálého míchání restujeme špenát do zavadnutí.
- Osolíme, opepříme a pokud nechceme na talíři zelenou šťávu, kterou pustí, těsně před podáváním na talíř, přeložíme kleštěmi nebo děrovanou naběračkou na jiný talíř pokrytý přeloženými papírovými utěrkami. Přebytečná šťáva se odsaje a nerozteče se po talíři. Pokud ho ovšem připravujete třeba jen se špeclemi, šťáva bude naopak vítána.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Soba nudle se zeleninou a houbami
Chléb naan
Tilápie s karotkovým pyré a luštěninami
Energetické chia čokoládové sušenky
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.