Husí kaldoun se šunkovými knedlíčky
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2393 KJ
- tuky
- 43 g
- sacharidy
- 26 g
- nasycené mastné kyseliny
- 23 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- bílkovina
- 9 g
- cukry
- 2 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 398 mg
- draslík
- 352 mg
- fosfor
- 309 mg
- cholesterol
- 159 mg
- hořčík
- 153 mg
- sodík
- 92 mg
- železo
- 12 mg
- zinek
- 8 mg
- mangan
- 4 mg
- měď
- 3 mg
Ingredience
- 1 ks husího skeletu
- 500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 cibule
- 300 g husích drobů (lze nahradit husími játry nebo kuřecími droby)
- 100 ml smetany
- 20 g nudlí (široké)
- sůl
- pepř
- trocha muškátového oříšku
- trocha petrželky (na dozdobení)
- 100 g másla
- 30 g hladké mouky
- 50 g másla
- sůl
- 1 ks žloutku
- špetka muškátového oříšku
- 70 g šunky
- 3 lžíce mléka
- 1 vajíčko (bílek)
- 60 g strouhanky
Jíška:
Šunkové knedlíčky:
Příprava polévky
- Husí skelet nebo odřezky dejte do hrnce.
- Přidáme polovinu očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny.
- Přidáme pepř, nové koření a 1 přepůlenou oloupanou cibuli.
- Zalijte asi 3 litry vody. Pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar.
- Droby uvařte zvlášť do měkka, pak je propláchněte studenou vodou. Osušte a pokrájejte.
- Máslo rozpusťte v hrnci. Přidejte zbytek kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky. Zalijte přes jemný cedník přecezeným husím vývarem. Zahustěte světlou jíškou, kterou jsme si udělali a vařte zhruba 30 minut. Zhruba 5 minut před koncem vlijte do polévky smetanu.
- Přidejte pokrájené droby a knedlíčky. Povaříme ve vroucí polévce 3 až 5 minut. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Podávejte s širokými nudlemi, ozdobené petrželkou.
Šunkové knedlíčky:
- Máslo umícháme se solí, žloutkem a s muškátovým oříškem.
- Přidáme šunku, pokrájenou nadrobno, a mléko.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme ke směsi.
- Dále podle potřeby strouhanku.
- Směs zlehka promícháme a tvarujeme malé knedlíčky.
- Povaříme ve vroucí polévce 3 až 5 minut.
DOBROU CHUŤ!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Zapečené těstoviny trochu jinak
Bramborové knedlíky se škvarkama
Penne s brokolicí v nivové omáčce
Krevety s baby špenátem a česnekovou majonézou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.