Husí kaldoun se šunkovými knedlíčky

Miška
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 180 minut
Vznešená polévka výborné chuti

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2393 KJ
tuky
43 g
sacharidy
26 g
nasycené mastné kyseliny
23 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
bílkovina
9 g
cukry
2 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
vápník
398 mg
draslík
352 mg
fosfor
309 mg
cholesterol
159 mg
hořčík
153 mg
sodík
92 mg
železo
12 mg
zinek
8 mg
mangan
4 mg
měď
3 mg

Ingredience

  • 1 ks husího skeletu
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 6 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 cibule
  • 300 g husích drobů (lze nahradit husími játry nebo kuřecími droby)
  • 100 ml smetany
  • 20 g nudlí (široké)
  • sůl
  • pepř
  • trocha muškátového oříšku
  • trocha petrželky (na dozdobení)
  • Jíška:

  • 100 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • Šunkové knedlíčky:

  • 50 g másla
  • sůl
  • 1 ks žloutku
  • špetka muškátového oříšku
  • 70 g šunky
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vajíčko (bílek)
  • 60 g strouhanky

Příprava polévky

  1. Husí skelet nebo odřezky dejte do hrnce.
  2. Přidáme polovinu očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny.
  3. Přidáme pepř, nové koření a 1 přepůlenou oloupanou cibuli.
  4. Zalijte asi 3 litry vody. Pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar.
  5. Droby uvařte zvlášť do měkka, pak je propláchněte studenou vodou. Osušte a pokrájejte.
  6. Máslo rozpusťte v hrnci. Přidejte zbytek kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky. Zalijte přes jemný cedník přecezeným husím vývarem. Zahustěte světlou jíškou, kterou jsme si udělali a vařte zhruba 30 minut. Zhruba 5 minut před koncem vlijte do polévky smetanu.
  7. Přidejte pokrájené droby a knedlíčky. Povaříme ve vroucí polévce 3 až 5 minut. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  8. Podávejte s širokými nudlemi, ozdobené petrželkou.

Šunkové knedlíčky:

  1. Máslo umícháme se solí, žloutkem a s muškátovým oříškem.
  2. Přidáme šunku, pokrájenou nadrobno, a mléko.
  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme ke směsi.
  4. Dále podle potřeby strouhanku.
  5. Směs zlehka promícháme a tvarujeme malé knedlíčky.
  6. Povaříme ve vroucí polévce 3 až 5 minut.

DOBROU CHUŤ!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.