Rajčatový guláš

Miška
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 15 minut
Vaření: 90 minut
Tak trochu jiný, než známe ten klasický

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2005 KJ
sacharidy
33 g
bílkovina
29 g
tuky
22 g
cukry
10 g
vláknina
5 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
960 mg
fosfor
162 mg
vápník
104 mg
hořčík
72 mg
sodík
26 mg
cholesterol
5 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1 kg hovězí zadní
  • 4 polévkové lžíce sádla
  • 850 g cibule
  • 2 kávové lžičky mletého kmínu
  • 80 g červené papriky
  • 800 g rajčat
  • 300 ml červeného vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml hovězího vývaru
  • špetka chilli
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 500 g brambor
  • 3 stroužek česneku
  • 3 bílé papriky

Nástroje

    Papinový hrnec
  1. Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno.
  2. Rozpálíme si hrnec na střední plamen. Když je horký, přidáme sádlo. Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlata.
  3. K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu - hezky se nám u pomalého restování provoní. Když máme cibuli usmaženou, přidáme maso a restujeme. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.
  4. Pak přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1-2 minuty. Pozor, aby se paprika nepřipálila.
  5. Nalijeme do hrnce víno.
  6. Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata. Opepříme a necháme zredukovat - tekutinu v hrnci vyvaříme o polovinu.
  7. Po zredukování zalijeme vývarem.
  8. Zavřeme a necháme hodinu na menší plamen dusit. Po hodině guláš odklopíme.
  9. Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše. Přidáme prolisovaný česnek a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.
  10. Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky.
  11. Po 15 minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.
  12. Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.

Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky. Samozřejmostí je buď silné červené víno a nebo vychlazená Dvanda.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.