Rajčatový guláš
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2005 KJ
- sacharidy
- 33 g
- bílkovina
- 29 g
- tuky
- 22 g
- cukry
- 10 g
- vláknina
- 5 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 960 mg
- fosfor
- 162 mg
- vápník
- 104 mg
- hořčík
- 72 mg
- sodík
- 26 mg
- cholesterol
- 5 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg hovězí zadní
- 4 polévkové lžíce sádla
- 850 g cibule
- 2 kávové lžičky mletého kmínu
- 80 g červené papriky
- 800 g rajčat
- 300 ml červeného vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml hovězího vývaru
- špetka chilli
- 2 lžičky soli
- špetka pepře
- 500 g brambor
- 3 stroužek česneku
- 3 bílé papriky
Nástroje
-
Papinový hrnec
- Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno.
- Rozpálíme si hrnec na střední plamen. Když je horký, přidáme sádlo. Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlata.
- K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu - hezky se nám u pomalého restování provoní. Když máme cibuli usmaženou, přidáme maso a restujeme. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.
- Pak přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1-2 minuty. Pozor, aby se paprika nepřipálila.
- Nalijeme do hrnce víno.
- Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata. Opepříme a necháme zredukovat - tekutinu v hrnci vyvaříme o polovinu.
- Po zredukování zalijeme vývarem.
- Zavřeme a necháme hodinu na menší plamen dusit. Po hodině guláš odklopíme.
- Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše. Přidáme prolisovaný česnek a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.
- Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky.
- Po 15 minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.
- Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.
Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky. Samozřejmostí je buď silné červené víno a nebo vychlazená Dvanda.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.