Vepřová plec s hříbkovou omáčkou a houskovým knedlíkem

Tomáš
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Dnes jsem se rozhodl pro pořádný flák masa, přidal jsem pár hříbků a jako přílohu jsem zvolil houskový knedlík.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
7740 KJ
tuky
114 g
sacharidy
113 g
bílkovina
92 g
mononenasycené mastné kyseliny
42 g
nasycené mastné kyseliny
42 g
polynenasycené mastné kyseliny
11 g
cukry
10 g
vláknina
7 g
draslík
1,258 g
lepek
1 g
sodík
359 mg
cholesterol
285 mg
vápník
236 mg
fosfor
220 mg
hořčík
148 mg
zinek
12 mg
železo
11 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 2 kg vepřové plece
  • 500 ml smetany ke šlehání (31%)
  • 300 g hřibů
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 160 g housky(4 ks)
  • 0,5 l mléka
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce hladké mouky

Příprava

  1. Očistíme maso.
  2. Vložíme do hrnce se vodou a přivedeme k varu.
  3. Vaříme 30 minut.
  4. Maso vyndáme z hrnce.
  5. Nakrájíme na plátky.
  6. Maso dáme na talíř a přikryjeme pokličkou.

Omáčka

  1. Najemno nakrájenou cibuli vložíme na pánev s rozpáleným olejem.
  2. K zesklovatělé cibuli vložíme na pánev hřiby nakrájené na kostičky.
  3. Lehce smažíme na mírném ohni 5 minut.
  4. Přilijeme vývar, cca 2 litry.
  5. Necháme chvíli povařit.
  6. Zahustím smetanou.
  7. Osolíme, opepříme dle chuti.

Knedlíky

  1. Smícháme housku nakrájenou na kostičky s moukou.
  2. Zalijeme mlékem.
  3. Přidáme lžičku soli, lžičku cukru a droždí.
  4. Vypracujeme těsto, dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy.
  5. Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
  6. Když je těsto dostatečně vykynuté, rozdělíme jej na dvě části.
  7. Vytvarujeme šišky - knedlíky.
  8. Knedlíky vložíme do osolené vody a pozvolna vaříme 30 minut.
  9. Po uvaření je dobré do knedlíku udělat pár děr špejlí.
  10. Knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s masem a omáčkou.

Hotové jídlo můžeme ozdobit snítkou petrželky.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.