Vepřová plec s hříbkovou omáčkou a houskovým knedlíkem
TomášSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 7740 KJ
- tuky
- 114 g
- sacharidy
- 113 g
- bílkovina
- 92 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 42 g
- nasycené mastné kyseliny
- 42 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 11 g
- cukry
- 10 g
- vláknina
- 7 g
- draslík
- 1,258 g
- lepek
- 1 g
- sodík
- 359 mg
- cholesterol
- 285 mg
- vápník
- 236 mg
- fosfor
- 220 mg
- hořčík
- 148 mg
- zinek
- 12 mg
- železo
- 11 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 2 kg vepřové plece
- 500 ml smetany ke šlehání (31%)
- 300 g hřibů
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 160 g housky(4 ks)
- 0,5 l mléka
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 droždí
- 1 lžička cukru
- 4 lžíce hladké mouky
Příprava
- Očistíme maso.
- Vložíme do hrnce se vodou a přivedeme k varu.
- Vaříme 30 minut.
- Maso vyndáme z hrnce.
- Nakrájíme na plátky.
- Maso dáme na talíř a přikryjeme pokličkou.
Omáčka
- Najemno nakrájenou cibuli vložíme na pánev s rozpáleným olejem.
- K zesklovatělé cibuli vložíme na pánev hřiby nakrájené na kostičky.
- Lehce smažíme na mírném ohni 5 minut.
- Přilijeme vývar, cca 2 litry.
- Necháme chvíli povařit.
- Zahustím smetanou.
- Osolíme, opepříme dle chuti.
Knedlíky
- Smícháme housku nakrájenou na kostičky s moukou.
- Zalijeme mlékem.
- Přidáme lžičku soli, lžičku cukru a droždí.
- Vypracujeme těsto, dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy.
- Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
- Když je těsto dostatečně vykynuté, rozdělíme jej na dvě části.
- Vytvarujeme šišky - knedlíky.
- Knedlíky vložíme do osolené vody a pozvolna vaříme 30 minut.
- Po uvaření je dobré do knedlíku udělat pár děr špejlí.
- Knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s masem a omáčkou.
Hotové jídlo můžeme ozdobit snítkou petrželky.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Pečené vepřové maso s hráškovým pyré s mátou
Celozrnné ořechové čokocookies
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a pršutem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.