Pečená paprikovo rajčatová polévka
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1228 KJ
- tuky
- 25 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 17 g
- sacharidy
- 12 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- bílkovina
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- draslík
- 815 mg
- fosfor
- 195 mg
- vápník
- 186 mg
- hořčík
- 93 mg
- sodík
- 12 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 4 mg
- měď
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 6 masitých zralých rajčat
- 2 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvých bazalkových lístků (v nouzi lze nahradit sušenými)
- 2 dlouhé snítky čerstvého rozmarýnu (v nouzi lze nahradit sušeným)
- 4 bobkové listy
- polévková lžíce tymiánu
- šťáva z půl citrónu
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 250 ml vody
- trochu slunečnicových semínek (nebo dýňová)
- sůl
- pepř
Nástroje
-
ponorný mixér
Postup:
- Při přípravě této skvostné husté polévky začněte vyhřátím trouby na 200°C.
- Během nahřívání si vymažte olejem dvě zapékací misky (nebo jeden větší vysoký plech).
- Papriky zbavte semínek a stopky, a nakrájete na osminky. Rajčata rozčtvrťte.
- Zeleninu vložte do jednotlivých zapékacích misek a bohatě posypte rozmarýnem, natrhanými lístky bazalky a tyminánem.
- Zlehka osolte a opepřete.
- Do každé zapékací misky dejte jeden nakrájený stroužek česneku a pár bobkových listů.
- Bohatě pokapejte povrch olivovým olejem.
- Vložte do trouby a pečte přibližně půl hodiny, dokud není zelenina krásně měkká. Dle potřeby můžete zlehka podlít vodou (hlavně papriky, nepustí totiž tolik šťávy jako rajčata).
- Jakmile vyndáte misky z trouby, pečlivě vysbírejte bobkové listy, snítky rozmarýnu a česnek (nešly by dobře rozmixovat a zanechaly by v polévce pachuť).
- Zeleninu přendejte do hrnce, slijte sem i případnou šťávu z pekáčků - můžete použít trochu připravené vody na jejich vymytí - bylo by škoda přijít o tento výborný výpek!
- Zeleninu zakápněte citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Podle chuti můžete trochu doředit horkou vodou, pokud je krém příliš hustý.
- Polévku není potřeba převařovat, pokud jste postupovali rychle a zelenina je ještě horká z trouby. Zachováte tak více živin ze zeleniny.
- Podávejte třeba s na pánvi opraženými slunečnicovými semínky, zakápnuté smetanou, nebo si užijte jednoduchou a krásnou chuť polévky jen tak.
- K polévce se skvěle hodí opečený semínkový chléb, nebo krutony.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Losos nakládaný v červené řepě
Čokoládové hvězdičky
Tournedo rossini
Halušky s brynzou a opečeným špekem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.