Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4179 KJ
- sůl
- 451 g
- tuky
- 59 g
- bílkovina
- 52 g
- sacharidy
- 49 g
- nasycené mastné kyseliny
- 14 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 3 g
- cukry
- 2 g
- draslík
- 1,067 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 178 mg
- vápník
- 110 mg
- hořčík
- 80 mg
- cholesterol
- 60 mg
- sodík
- 48 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg jehněčího kolínka ( 4 ks )
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 řapík celeru
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml hovězí vývar
- 200 ml kvalitního červeného vína suchého
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- tymián
- rozmarýn
- divoké koření
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 50g másla
- 600g brambor (bez slupky)
- 50g másla
- 50ml mléka
- 50ml smetana
- sůl
Bramborová kaše
Postup:
- Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a necháme alespoň půl hodiny vydechnout.
- V kastrolu rozpálíme olivový olej a maso na něm ze všech stran dobře opečeme.
- Maso vyjmeme a odložíme stranou.
-
Zeleninu nakrájíme na půl kolečka, cibuli na kostičky, česnek rozmáčkneme.
- Do kastrolu přidáme máslo a zeleninu na něm opečeme do zlatova, přidáme cibuli a opečeme do zlatohněda. Nakonec opečeme i česnek - jen chvilku.
- Přidáme protlak a zalijeme červeným vínem a vývarem. Chvilku povaříme, vrátíme zpět maso, dáme koření a bylinky.
- Dusíme pod pokličkou v troubě do měkka. Max při 150°C. Může to zabrat i dvě hodiny - musíme hlídat a zkoušet zda již není hotovo (maso bude měkké), abychom to zbytečně nerozvařili.
- Až je maso měkké, tak jej vyjmeme, šťávu propasírujem do kastrolku a zredukujeme na požadovanou chuť a konzistenci.
- Do omáčky zašleháme kousek studeného másla a tím ji zjemníme i zahustíme.
- Pokud chceme výraznější chuť bylinek, přidáme do omáčky, která ale už nevaří, snítku rozmarýnu a přiklopíme na chvilku pokličkou.
- Podáváme s bramborovou kaší přelité naší výbornou omáčkou.
Bramborová kaše:
- Uvařené brambory zcedíme.
- Přidáme máslo, překrájené na kostky a dobře rozmícháme.
- Zalijeme horkým mlékem se smetanou a metličkou ručně šleháme do hladka.
- Snažíme se nepoužívat robot nebo elektrický šlehač. Brambory pak pustí více škrobu a kaše se stává lepivou.
- Pokud máte v kaši i potom hrudky, zkuste přepasírovat přes sitko.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí roláda s nádivkou s mevědím česnekem
Kuřecí steak s bylinkovým velouté
Tagliatelle s kuřecím masem a hráškem
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.