Plněná máslová dýně
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2050 KJ
- sacharidy
- 34 g
- tuky
- 27 g
- bílkovina
- 25 g
- nasycené mastné kyseliny
- 11 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 5 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 279 mg
- fosfor
- 100 mg
- vápník
- 67 mg
- hořčík
- 35 mg
- cholesterol
- 7 mg
- sodík
- 2 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 1 kg máslové dýně
- 0,5 kg mletého vepřového masa
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- sůl
- pepř
- koření na mleté maso
- 1 lžička červená paprika sladká(koření)
- lžíce másla
- tymián
Postup:
- Máslovou dýni podélně rozřízněte na půl a vydlabejte semínka a přebytečná vlákna. Záleží na zralosti dýně - čím méně zralá, tím menší prostor se semínky, čím zralejší, tím více budou semínka prorůstat i do horní části dýně. Pokud vidíte, že by se do dýně vešlo málo náplně, klidně vydlabejte kousek dužiny navíc po celé délce dýně. Dužinu nevyhazujte, můžete ji posléze přidat do masové směsi.
- Ostrým nožíkem dužinu dýně zlehka nařízněte do kříže po celé ploše - dýně se tak lépe propeče a chuť se dostane i do spodní části. Při nařezávání dejte pozor, abyste neprořízli slupku - zbytečně by vám vytékala výborná šťáva.
- Nařezanou dýni posypte hoblinkami másla, zlehka osolte a okořeňte tymiánem.
- Takto připravenou dýni pečte v troubě na 160°C 30 minut.
- Během pečení si připravte masovou směs.
- Mleté maso ve velké míse dostatečně okořeňte - prosolte, opepřete a okořeňte oblíbenou směsí na mleté maso. Přidejte také červenou papriku. Vše důkladně promíchejte, nejlépe rukou, koření se tak dobře dostane dovnitř masa a nezůstane jen na povrchu.
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky a restujte ve velké pánvi dozlatova.
- Ke zlaté cibulce přidejte maso a zrpudka jej opékejte. Jakmile je maso zatažené, podlijte cca 2 dcl vody a pod pokličkou nechejte alespoň 15 minut dusit.
- Po 15 minutách přidejte rajčatovou směs a zbylou dýňovou dužinu a opět nechejte provřít cca 10 minut.
- Na závěr přidejte do masové směsi prolisovaný česnek a nechejte odkryté vařit, aby se odpařila přebytečná voda a vznikla vám masová směs s hustší omáčkou.
- Dýni, která je v tuto chvíli upečená, vyndejte z trouby a naplňte ji bohatě připravenou masovou směsí.
- Vraťte do trouby a zapékejte alespoň 10 minut. Můžete použít funkci grilování sezhora, pokud máte rádi křupavý povrch.
- Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, přidejte ji na plech k dýním na posledních 10 minut pečení (já použila žampiony).
- Podávejte horké, masová směs je rovnou servírována ve své příloze - jemné a mazlavé máslové dýni.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Telecí dušené na hrubozrné hořčici
Ovesné svačinové placičky
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.