Vepřová panenka s omáčkou sweet chilli

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 20 minut
sladkokysela, pikantní omáčka a do růžova pečená panenka

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1420 KJ
bílkovina
31 g
tuky
15 g
sacharidy
15 g
cukry
9 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
656 mg
fosfor
217 mg
cholesterol
108 mg
vápník
96 mg
hořčík
58 mg
sodík
3 mg
železo
3 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600g vepřové panenky
  • olivový olej
  • 30 g másla
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • 4 chilli papričky
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce vinného octa
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • lžička solamylu
  • 150 ml vody

Postup:

  1. Panenku odblaníme a ze všech stran osolíme a opeříme. Ideálně tak, že sůl i pepř rovnoměrně nasypeme třeba na talířek nebo prkénko a panenku ve směsí ,,vyválíme,,. Potřeme ji zlehka olivovým olejem a necháme chvilku stranou.
  2. Chilli a česnek nakrájíme na drobno.
  3. Do kastrolku nasypeme cukr a nalijeme ocet, přidáme česnek a chili papričku a svaříme společně do konzistence sirupu. Octa i cukru přijde do omáčky poměrně dost, je proto chuťově velmi výrazná a není ji potřeba mnoho. Můžeme dle chuti přisolit i připepřit. Stejně tak mohou být 4 chili papričky pro někoho příliš silná káva. Je třeba přizpůsobit vše naší chuti. Chceme li omáčku sladší, stačí ji trochu přisladit nebo naopak přikyselit, máme li raději kyselejší. Já přidávám ještě malou lžičku rajčatového protlaku kvůli barvě a chuti. Ovšem ve většině receptů na nuto omáčku rajský protlak nenajdete a omáčka je dobrá i bez něj.
  4. na závěr vmícháme do omáčky škrob rozmíchaný s vodou, který nám omáčku zahustí. Už jen velmi krátce povaříme - cca 1 minutu.
  5. Vepřovou panenku opečeme na pánvi ze všech stran do zlatova. Můžeme opékat nasucho, protože jsme ji už potřeli olivovým olejem. Opékáme jen krátce a poměrně zprudka - budeme ji dopékat v troubě. Před koncem opékaní přidáme na pánev úpár kapek olivového oleje, kousek másla, lehce rozmáčklý česnek i se slupkou a snítku rozmarýnu.
  6. Jakmile máslo začne pěnit, maso pěnou několikrát přelijeme. Dostane tak krásnou chuť i vůni po másle, česneku a bylinkách. panenku přendáme na pekáček a necháme dopéct v troubě do růžova. Pečeme při 140 °C zhruba 15 až 20 minut v souvislosti s šířkou masa a dobou, kterou jsem ji opékali. Je lepší ji zkusit dříve a popřípadě dopéct, než ji vysušit. To už se napravit nedá. Hotové maso by mělo být na pohmat měkké, ale pružné. Pokud se po zmáčknutí palcem maso hned nevrátí a zůstane v něm chvilku důlek, je ještě málo. Dále šťáva která s panenky vytéká, by měla být téměř čirá, bez krve. A pokud si ani poté nejste jisti, nezbývá než maso třeba naříznout a podívat se. Panenka můsí být růžová, ovšem ne uprostřed syrová.
  7. Hotovou panenku necháme pár minut odpočinout, nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a podáváme s domácí sweet chilli omáčkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.