Červené rizoto
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2288 KJ
- sacharidy
- 46 g
- tuky
- 29 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- cukry
- 13 g
- bílkovina
- 12 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 11 g
- vláknina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 687 mg
- fosfor
- 277 mg
- sodík
- 209 mg
- vápník
- 74 mg
- hořčík
- 58 mg
- cholesterol
- 51 mg
- železo
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 250 g rýže ( kulatozrnné)
- 500 g červené řepy (3 ks středně velké červené řepy nebo 500 g vakuované)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 150ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl
- 100 g rukoly
- 50 ml zakysané smetany (k podávání)
Postup:
- Použijeme-li syrovou řepu do trouby předehřáté na 180° C dáme na plechu upéct omyté řepy zabalené do alobalu . Trvá to asi 50-60 min podle velikosti řepy. Po půlhodině pečení si připravíme rizoto.
- Použijeme-li předvařenou vakuovanou červenou řepu pečení odpadá a začneme rovnou dělat rizoto.
- Na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, po 3 minutách přidáme česnek a přisypeme rýži.
- Promícháme, krátce orestujeme ,snížíme teplotu, přilijeme víno a necháme asi 5 minut probublávat. Víno se odpaří a chuť zůstane.
- Zalijeme vývarem, promícháme a necháme rýži dusit za občasného míchání dokud nezměkne asi 20 minut.
- Z trouby vyndáme řepu, necháme ji trochu zchladnout a oloupeme. Vakuovanou jen vyndáme z nálevu a překrojíme .
- V procesoru nebo mixeru 1 řepu rozmixujeme dohladka se lžící vývaru nebo převařené vody a 2 nasekáme nadrobno.
- Lehce vmícháme k uvařené rýži, podle chuti osolíme, přidáme 2 lžíce strouhaného parmazánu ( trochu necháme na ozdobu), máslo a vše ještě
- promícháme.
-
Podáváme s rukolou, lžící zakysané smetany a posypané zbylým parmazánem nebo jako přílohu k pečeným masům.
- Nevěřila jsem, že je to skvělé dokud jsem neochutnala.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.