Červené rizoto

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 5 minut
Vaření: 30 minut
kdo neochutnal neuvěří

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2288 KJ
sacharidy
46 g
tuky
29 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
cukry
13 g
bílkovina
12 g
mononenasycené mastné kyseliny
11 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
687 mg
fosfor
277 mg
sodík
209 mg
vápník
74 mg
hořčík
58 mg
cholesterol
51 mg
železo
2 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 250 g rýže ( kulatozrnné)
  • 500 g červené řepy (3 ks středně velké červené řepy nebo 500 g vakuované)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 150ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • 100 g rukoly
  • 50 ml zakysané smetany (k podávání)

Postup:

  1. Použijeme-li syrovou řepu do trouby předehřáté na 180° C dáme na plechu upéct omyté řepy zabalené do alobalu . Trvá to asi 50-60 min podle velikosti řepy. Po půlhodině pečení si připravíme rizoto.
  2. Použijeme-li předvařenou vakuovanou červenou řepu pečení odpadá a začneme rovnou dělat rizoto.
  3. Na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, po 3 minutách přidáme česnek a přisypeme rýži.
  4. Promícháme, krátce orestujeme ,snížíme teplotu, přilijeme víno a necháme asi 5 minut probublávat. Víno se odpaří a chuť zůstane.
  5. Zalijeme vývarem, promícháme a necháme rýži dusit za občasného míchání dokud nezměkne asi 20 minut.
  6. Z trouby vyndáme řepu, necháme ji trochu zchladnout a oloupeme. Vakuovanou jen vyndáme z nálevu a překrojíme .
  7. V procesoru nebo mixeru 1 řepu rozmixujeme dohladka se lžící vývaru nebo převařené vody a 2 nasekáme nadrobno.
  8. Lehce vmícháme k uvařené rýži, podle chuti osolíme, přidáme 2 lžíce strouhaného parmazánu ( trochu necháme na ozdobu), máslo a vše ještě
  9. promícháme.
  10. Podáváme s rukolou, lžící zakysané smetany a posypané zbylým parmazánem nebo jako přílohu k pečeným masům.

  11. Nevěřila jsem, že je to skvělé dokud jsem neochutnala.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.