Chinois – francouzský máslový koláč

Brandyskakuchticka
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Na čas sice náročnější, ale chuťově výborný koláč

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1469 KJ
sacharidy
59 g
cukry
16 g
bílkovina
9 g
tuky
8 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
vláknina
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
188 mg
fosfor
181 mg
vápník
74 mg
cholesterol
65 mg
sodík
34 mg
hořčík
29 mg
železo
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 90 g másla (změklého)
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 1 / 4 lžičky vanilky (mleté)
  • 70 g rozinek (namočených v rumu)

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, mouku a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Vzešlý kvásek smícháme se zbylými surovinami a vypracujeme hladké, pružné těsto, které poprášíme a necháme hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravíme krém. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a přidáme mouku – zamícháme.
  4. V hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (nesmí dosáhnout bodu varu) , stáhneme z plotny a za stálého míchání postupně zašleháváme do žloutkové hmoty. Vzniklou směs znovu postavíme na plotnu a vaříme do zhoustnutí (směs by měla být jako hustší pudink).
  5. Těsto si rozdělíme na 2 půlky, které vyválíme, potřeme krémem, posypeme rozinkami, stočíme do rolády a krájíme na cca 2 cm šneky, kterými vyložíme pekáč (dno jsme vyložili pečícím papírem).
  6. Šneky shora i ze stran potřeme bílkem a vložíme do trouby s hrnkem vařící vody a necháme je v zavřené troubě kynout 30min.
  7. Po půlhodině hrnek i šneky vyndáme. Troubu rozehřejeme na 180stupňů a poté do ní vrátíme pekáč a pečeme 10min. Potom teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 20min.
  8. Ještě teplé šneky je možné potřít glazurou ze 2 lžic moučkového cukru s 1 lžící vody nebo rumu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.