Chinois – francouzský máslový koláč
BrandyskakuchtickaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1469 KJ
- sacharidy
- 59 g
- cukry
- 16 g
- bílkovina
- 9 g
- tuky
- 8 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- vláknina
- 2 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 188 mg
- fosfor
- 181 mg
- vápník
- 74 mg
- cholesterol
- 65 mg
- sodík
- 34 mg
- hořčík
- 29 mg
- železo
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 90 g másla (změklého)
- 100 ml mléka
- 20 g droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 žloutky
- 300 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 1 / 4 lžičky vanilky (mleté)
- 70 g rozinek (namočených v rumu)
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, mouku a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Vzešlý kvásek smícháme se zbylými surovinami a vypracujeme hladké, pružné těsto, které poprášíme a necháme hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme krém. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a přidáme mouku – zamícháme.
- V hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (nesmí dosáhnout bodu varu) , stáhneme z plotny a za stálého míchání postupně zašleháváme do žloutkové hmoty. Vzniklou směs znovu postavíme na plotnu a vaříme do zhoustnutí (směs by měla být jako hustší pudink).
- Těsto si rozdělíme na 2 půlky, které vyválíme, potřeme krémem, posypeme rozinkami, stočíme do rolády a krájíme na cca 2 cm šneky, kterými vyložíme pekáč (dno jsme vyložili pečícím papírem).
- Šneky shora i ze stran potřeme bílkem a vložíme do trouby s hrnkem vařící vody a necháme je v zavřené troubě kynout 30min.
- Po půlhodině hrnek i šneky vyndáme. Troubu rozehřejeme na 180stupňů a poté do ní vrátíme pekáč a pečeme 10min. Potom teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 20min.
- Ještě teplé šneky je možné potřít glazurou ze 2 lžic moučkového cukru s 1 lžící vody nebo rumu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Salátek s pečenou řepou a kozím sýrem
Pečená krkovička
Ryba na červeném curry
Fazolové lusky na kyselo
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.