Holandská omáčka
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1330 KJ
- tuky
- 33 g
- nasycené mastné kyseliny
- 18 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- sacharidy
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- bílkovina
- 1 g
- fosfor
- 240 mg
- cholesterol
- 199 mg
- vápník
- 65 mg
- draslík
- 57 mg
- sodík
- 11 mg
- hořčík
- 9 mg
- železo
- 2 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 50 ml bílého vína
- 1 kávová lžička vinného octa
- sůl
- kajenský pepř (špetička)
- citron
Postup:
- Připravíme si vodní lázeň.
- Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
- V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
- Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
- Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
- Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
- Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
- Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Puding z tapioky
Tagliatelle s kuřecím masem a listovým špenátem
Podzimní (nejen) veganské palačinky
Krevety s baby špenátem a česnekovou majonézou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.