Koblížky
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2368 KJ
- sacharidy
- 72 g
- tuky
- 21 g
- bílkovina
- 18 g
- nasycené mastné kyseliny
- 12 g
- cukry
- 12 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 346 mg
- draslík
- 212 mg
- vápník
- 123 mg
- cholesterol
- 119 mg
- hořčík
- 37 mg
- sodík
- 30 mg
- železo
- 3 mg
- zinek
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 40 g cukr krystal
- 50 g másla
- 4 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- citronová šťáva
- 250 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- trochu cukru
Postup:
- Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
- Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, žloutky, máslo, rum, citron a sůl. Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
- Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
- Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku asi na prst silnou a sklenicí z ní vykrajujeme vdolky. Doprostřed každého vdolku uděláme ještě díru třeba náprstkem.
- Smažíme v kastrolu ve větším množství oleje tak, aby v něm vdolky plavaly. Koblihy vkládáme do rozehřátého oleje (že je olej správně rozehřátý poznáme tak, že když do něj vhodíme kousek strouhanky, pění okolo něj). Při smažení první strany, což trvá 2 minuty, necháme kastrol zaklopený pokličkou. Druhou stranu už smažíme bez pokličky.
- Vdolky zdobíme marmeládou nebo povidly a případně smíchaným tvarohem se šlehačkou (hustý tvaroh ředím neušlehanou smetanou, a když je tvaroh příliš řídký, dávám do něj ušlehanou smetanu). Výsledné vdolky/koblížky sypeme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.