Koblížky

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 120 minut
Vaření: 30 minut
Z tohoto těsta se dají připravit výborné koblížky s marmeládou, nebo se dají vykrájet vdolky podávané s povidly a tvarohem.
Donuty z koblihového těsta
Donuty z koblihového těsta

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2368 KJ
sacharidy
72 g
tuky
21 g
bílkovina
18 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
cukry
12 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
346 mg
draslík
212 mg
vápník
123 mg
cholesterol
119 mg
hořčík
37 mg
sodík
30 mg
železo
3 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g cukr krystal
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • citronová šťáva
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • trochu cukru

Postup:

  1. Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
  2. Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, žloutky, máslo, rum, citron a sůl. Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
  3. Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku asi na prst silnou a sklenicí z ní vykrajujeme vdolky. Doprostřed každého vdolku uděláme ještě díru třeba náprstkem.
  5. Smažíme v kastrolu ve větším množství oleje tak, aby v něm vdolky plavaly. Koblihy vkládáme do rozehřátého oleje (že je olej správně rozehřátý poznáme tak, že když do něj vhodíme kousek strouhanky, pění okolo něj). Při smažení první strany, což trvá 2 minuty, necháme kastrol zaklopený pokličkou. Druhou stranu už smažíme bez pokličky.
  6. Vdolky zdobíme marmeládou nebo povidly a případně smíchaným tvarohem se šlehačkou (hustý tvaroh ředím neušlehanou smetanou, a když je tvaroh příliš řídký, dávám do něj ušlehanou smetanu). Výsledné vdolky/koblížky sypeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.