Kynuté buchty
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2023 KJ
- sacharidy
- 79 g
- cukry
- 18 g
- tuky
- 13 g
- bílkovina
- 11 g
- nasycené mastné kyseliny
- 6 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 226 mg
- draslík
- 179 mg
- vápník
- 98 mg
- cholesterol
- 80 mg
- hořčík
- 31 mg
- sodík
- 31 mg
- železo
- 2 mg
- zinek
- 2 mg
Ingredience
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 70 g cukr krystal
- 75 g másla
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- Citronová šťáva
- vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
- Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, žloutky, máslo, citron a sůl.
- Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
- Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
- Než začneme z těsta vyrábět buchty, rozehřejeme si troubu na 150 stupňů a vymažeme pekáč tukem.
- Z těsta tvoříme buchty na pomoučeném vále: z mísy odkrajujeme těsto lžicí. Hromádky upravíme na placky, na které položíme po lžičkách povidla a každou placku sbalíme do kuličky.
- Buchty skládáme na pekáč jednu vedle druhé a pokaždé je zboku pomastíme, aby se po upečení daly od sebe odtrhnout.
- Pekáč s buchtami necháme ještě chvilku nakynout a potom šup s ním do trouby. Pečení trvá asi 1/2 až 3/4 hodiny.
- Ze stejného těsta je možné vytvořit také štrůdl, či dukátové buchtičky.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.