Kynuté buchty

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 120 minut
Vaření: 40 minut
Z kynutého těsta je možné připravit buchty s povidly, buchtičky s krémem, štrůdl, svatební koláčky, tvarohové koláče, a další
Kynuté buchty
Kynuté buchty
Kvásek
Sypké ingredience
Těsto před vykynutím
Vykynuté těsto

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2023 KJ
sacharidy
79 g
cukry
18 g
tuky
13 g
bílkovina
11 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
226 mg
draslík
179 mg
vápník
98 mg
cholesterol
80 mg
hořčík
31 mg
sodík
31 mg
železo
2 mg
zinek
2 mg

Ingredience

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 70 g cukr krystal
  • 75 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • Citronová šťáva
  • vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka se lžicí cukru nalámeme kvasnice, zasypeme lžicí hladké mouky a necháme chvíli kynout.
  2. Mezitím si do zadělávací mísy nachystáme mouku, cukr, žloutky, máslo, citron a sůl.
  3. Přilijeme kvásek a mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. Těsto bychom měli zpracovávat aspoň 10 minut, dokud není hladké a nelepí se na mísu a vařečku. Těch 10 minut je opravdu minimální doba, někdy je lepší se těstu věnovat i půl hodiny.
  4. Hotové těsto zaprášíme v míse hladkou moukou, hlavně po okrajích, kde by se mohlo při kynutí přichytit, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Přibližně za hodinu by už mělo být těsto pěkně nakynuté.
  5. Než začneme z těsta vyrábět buchty, rozehřejeme si troubu na 150 stupňů a vymažeme pekáč tukem.
  6. Z těsta tvoříme buchty na pomoučeném vále: z mísy odkrajujeme těsto lžicí. Hromádky upravíme na placky, na které položíme po lžičkách povidla a každou placku sbalíme do kuličky.
  7. Buchty skládáme na pekáč jednu vedle druhé a pokaždé je zboku pomastíme, aby se po upečení daly od sebe odtrhnout.
  8. Pekáč s buchtami necháme ještě chvilku nakynout a potom šup s ním do trouby. Pečení trvá asi 1/2 až 3/4 hodiny.
  9. Ze stejného těsta je možné vytvořit také štrůdl, či dukátové buchtičky.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.