Rizoto s parmazánem

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3240 KJ
sacharidy
91 g
tuky
33 g
bílkovina
22 g
mononenasycené mastné kyseliny
16 g
nasycené mastné kyseliny
10 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
316 mg
draslík
97 mg
vápník
65 mg
hořčík
45 mg
cholesterol
38 mg
sodík
17 mg
železo
3 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 300 g rýže Arborio
  • 350 ml silného kuřecího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 malá cibule (ideální šalotka)
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 g másla
  • 100g parmazán
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na drobno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji do sklovata a přidáme rýži..společně chvilku opražíme,
  2. zastříkneme bílým vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme kuřecí vývar.
  3. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže).
  4. Jakmile je rizoto hotové, vmícháme polovinu nastrouhaného parmazánu a studené máslo.

  5. Servírujeme s nastrouhaným parmazánem.
  6. Tip: můžete si ho i předpřipravit, třeba na večeři nebo i na druhý den(max). V tom případě vypneme ohěň, dokud zrnka rýže ješte nejsou měkká a v přelít rizoto na pekáček nebo plech v co nejtenší vrstvě - aby se co nejdřív zchladilo a víc nezměklo. A následně dokončit už jen krátkým povařením do změknutí v požadovaný čas, zabere max 5 minut.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.