Rizoto s parmazánem
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3240 KJ
- sacharidy
- 91 g
- tuky
- 33 g
- bílkovina
- 22 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 16 g
- nasycené mastné kyseliny
- 10 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 316 mg
- draslík
- 97 mg
- vápník
- 65 mg
- hořčík
- 45 mg
- cholesterol
- 38 mg
- sodík
- 17 mg
- železo
- 3 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 300 g rýže Arborio
- 350 ml silného kuřecího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 malá cibule (ideální šalotka)
- 50 ml olivového oleje
- 20 g másla
- 100g parmazán
- sůl
- pepř
Postup:
- Na drobno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji do sklovata a přidáme rýži..společně chvilku opražíme,
- zastříkneme bílým vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme kuřecí vývar.
- Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže).
-
Jakmile je rizoto hotové, vmícháme polovinu nastrouhaného parmazánu a studené máslo.
- Servírujeme s nastrouhaným parmazánem.
- Tip: můžete si ho i předpřipravit, třeba na večeři nebo i na druhý den(max). V tom případě vypneme ohěň, dokud zrnka rýže ješte nejsou měkká a v přelít rizoto na pekáček nebo plech v co nejtenší vrstvě - aby se co nejdřív zchladilo a víc nezměklo. A následně dokončit už jen krátkým povařením do změknutí v požadovaný čas, zabere max 5 minut.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.