Šulánky
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1152 KJ
- sacharidy
- 58 g
- bílkovina
- 7 g
- vláknina
- 2 g
- tuky
- 1 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 517 mg
- fosfor
- 96 mg
- hořčík
- 34 mg
- cholesterol
- 32 mg
- sodík
- 22 mg
- vápník
- 22 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 400 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžička octa
Postup:
- V kastrolku v osolené vodě si uvaříme oloupané brambory do měkka.
- Na vál si nachystáme hromádku mouky, do ní rozklepneme vajíčko a přisypeme sůl, přidáme ocet. Horké brambory rozmačkáme vidličkou a přidáme do mouky.
- Postavíme si na sporák hrnec s vodou, ve které potom uvaříme šulánky. Vhazují se do vroucí vody. Než začne voda vřít, máme čas na tvarování šulánků.
- Směs na vále zpracujeme ve spojité těsto. Z těsta uválíme váleček široký přibližně 3 cm a odkrajujeme z něj centimetrové plátky. Každý plátek srolujeme dlaněmi nebo rukou o vál do tvaru malého válečku. Pokud se přitom těsto lepí k válu, ještě jej trochu pomoučíme.
- Šulánky vkládáme do vroucí vody a vaříme 6 minut.
- Když je všechno hotové, můžeme chystat na talíře. Doporučuji je sypat strouhankou smaženou na másle a cukrem.
- Ze stejného těsta se dají připravit i sladké bramborové knedlíky plněné švestkami, nebo "Bramborové knedlíky" s uzeným masem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Koláč z krvavých pomerančů
Čokoládové hvězdičky
Pečené vepřové s glazovanými cibulkami
Bůček na asijský způsob
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.