Domácí chlebík bez hnětení
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2229 KJ
- sacharidy
- 110 g
- bílkovina
- 17 g
- vláknina
- 4 g
- cukry
- 3 g
- tuky
- 2 g
- sůl
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 190 mg
- fosfor
- 173 mg
- hořčík
- 52 mg
- vápník
- 35 mg
- sodík
- 5 mg
- zinek
- 3 mg
- železo
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu (drceného nebo celého)
- 150 ml vody
Postup:
- Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín.
- Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více.
- Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout.
- A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce).
- Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm.
- Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat.
- Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran.
- Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat.
- To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci.
- Když máme vše takto připraveno, přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme.
- Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Zapečený plněný baklažán
Tagliatelle s lososem a rukolou
Vepřové plíčky na smetaně
Vyspaná fermentovaná ovesná kaše
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.