Domácí chlebík bez hnětení

Miška
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 45 minut
Celkově: 80 minut
Nadýchaný chléb, voňavý, levný a lepší než z obchodu
Těsto necháme v míse 8-12 hodin kynout
Zapneme troubu a dáme do ní nádobu i s víkem

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2229 KJ
sacharidy
110 g
bílkovina
17 g
vláknina
4 g
cukry
3 g
tuky
2 g
sůl
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
190 mg
fosfor
173 mg
hořčík
52 mg
vápník
35 mg
sodík
5 mg
zinek
3 mg
železo
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu (drceného nebo celého)
  • 150 ml vody

Postup:

  1. Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín.
  2. Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více.
  3. Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout.
  4. A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce).
  5. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm.
  6. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat.
  7. Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran.
  8. Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat.
  9. To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci.
  10. Když máme vše takto připraveno, přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme.
  11. Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.