Moravské koláčky
JiřinkaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2337 KJ
- sacharidy
- 80 g
- cukry
- 28 g
- tuky
- 22 g
- bílkovina
- 11 g
- draslík
- 3,791 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 478 mg
- vápník
- 286 mg
- hořčík
- 245 mg
- cholesterol
- 68 mg
- sodík
- 18 mg
- železo
- 11 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g majonézy
- 100 ml oleje
- 3 žloutky
- 5 lžic cukru
- 50 g droždí
- 250 ml mléka
- Špetka soli
- 250 g měkého tvarohu
- 50 g cukru moučkového
- 1 žloutek
- 50 g hrozinek
- 300 g povidel
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kristalového cukru
- 3 lžíce másla
- 4 lžíce hrubé mouky
Těsto
Tvarohová náplň
Ostatní suroviny
Drobenka
Postup:
-
Drobenka
- Do misky si smícháme mouku s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Vše promícháme lžící, aby se nám z toho nadělaly hrudky-drobenka.
-
Tvarohová náplň
- Do misky dáme tvaroh, cukr, žloutek, rozinky a rozmícháme.
-
Těsto
- Nejdříve si uděláme kvásek. Do malé misky si dáme 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek promícháme a necháme vzejít.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme majonézu, 100 ml oleje, sůl, žlotky, cukr, mléko a kvásek. Těsto důkladně zaděláváme, tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit a začnou se dělat bubliny.
- Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
-
Výroba koláčků
- Po vykynutí těsta si na vál dáme trochu mouky a lžičkou vyhazojeme kousky těsta. Z kousků těsta děláme placičky a doprostřed dáváme buď trochu povidel a/nebo tvarohové náplně.
- Potom zabalíme, tak aby nám náplň nevytekla. Skládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
- Necháme chvíli kynout na plechu a potom dáme do trouby na 180 stupňů 20 minut.
- Po vyndání horké ocukrujeme vanilkovým cukrem.
- Koláčky jsou výborné, nemusí se péct jen na svatbu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Poctivý rebarborový koláč s jahodami
Telecí pečeně na víně
Krémová papriková polévka s kukuřicí
Šunkofleky
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.