Houbová omáčka s vařeným hovězím
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2866 KJ
- tuky
- 51 g
- bílkovina
- 37 g
- nasycené mastné kyseliny
- 25 g
- sacharidy
- 21 g
- vláknina
- 11 g
- cukry
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 234 mg
- vápník
- 86 mg
- fosfor
- 64 mg
- sodík
- 54 mg
- hořčík
- 34 mg
- cholesterol
- 30 mg
- zinek
- 4 mg
- železo
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 600 g hovězího krku
- 600 g čerstvých hřibů
- 150 ml smetany
- 150 g zakysané smetany
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 4 kuličky nové koření
- 2 bobkové listy
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 50 g másla
- rostlinný olej
- 30 g hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
- Hovězí maso uvaříme v hrnci s osolenou vodou, zeleninou a divokým kořením - vaříme do měkka.
- V druhém kastrolu si na části másla s pár kapkami oleje orestujeme na plátky nakrájené houby do zlatova. Přihodíme bylinky. Houby je lepší nerestovat všechny naráz, ale spíš po částech a do zlatova. Jinak pustí moc vody - pak se neopékají, ale dusí a už nedosáhneme správné barvy a chuti. Takže orestujeme část hub, děrovanou naběračkou je vytáhneme a dáme restovat další.
- Až máme houby hotové, přidáme zbytek másla a hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Tu rozšleháme v trošce studené vody a postupně začneme přidávat přecezený vývar, ve kterém jsme vařili maso. Protože jsme jíšku rozšlehali ve studené vodě, může být vývar horký. Je potřeba stále míchat a přidávat postupně.
- Přivedeme k varu a až teprve teď vrátíme orestované hřiby. Jinak bychom je při míchání a šlehání příliš rozbili, a to nechceme.
- Omáčku s hřiby necháme zvolna probublávat cca 20 minut, dokud je cítit v chuti mouka. Mícháme ode dna, abychom omáčku nepřipálili.
- Na závěr přidáme sladkou i zakysanou smetanu, rozmícháme a už nevaříme. Dle chuti přisolíme a připepříme, vytáhneme bylinky a podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovými knedlíky. Ovšem omáčka se dá jíst i bez masa, když je dostatek hub...
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Telecí dušené na hrubozrné hořčici
Tagliatelle se šunkou na smetaně
Gnocchi alľ Amatriciana
Česnekový krém
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.