Houbová omáčka s vařeným hovězím

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 90 minut
Houbová omáčka s vařeným hovězím - jemná smetanová omáčka s vůní lesa

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2866 KJ
tuky
51 g
bílkovina
37 g
nasycené mastné kyseliny
25 g
sacharidy
21 g
vláknina
11 g
cukry
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
sůl
1 g
draslík
234 mg
vápník
86 mg
fosfor
64 mg
sodík
54 mg
hořčík
34 mg
cholesterol
30 mg
zinek
4 mg
železo
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 600 g hovězího krku
  • 600 g čerstvých hřibů
  • 150 ml smetany
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 4 kuličky nové koření
  • 2 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 50 g másla
  • rostlinný olej
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Hovězí maso uvaříme v hrnci s osolenou vodou, zeleninou a divokým kořením - vaříme do měkka.
  2. V druhém kastrolu si na části másla s pár kapkami oleje orestujeme na plátky nakrájené houby do zlatova. Přihodíme bylinky. Houby je lepší nerestovat všechny naráz, ale spíš po částech a do zlatova. Jinak pustí moc vody - pak se neopékají, ale dusí a už nedosáhneme správné barvy a chuti. Takže orestujeme část hub, děrovanou naběračkou je vytáhneme a dáme restovat další.
  3. Až máme houby hotové, přidáme zbytek másla a hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Tu rozšleháme v trošce studené vody a postupně začneme přidávat přecezený vývar, ve kterém jsme vařili maso. Protože jsme jíšku rozšlehali ve studené vodě, může být vývar horký. Je potřeba stále míchat a přidávat postupně.
  4. Přivedeme k varu a až teprve teď vrátíme orestované hřiby. Jinak bychom je při míchání a šlehání příliš rozbili, a to nechceme.
  5. Omáčku s hřiby necháme zvolna probublávat cca 20 minut, dokud je cítit v chuti mouka. Mícháme ode dna, abychom omáčku nepřipálili.
  6. Na závěr přidáme sladkou i zakysanou smetanu, rozmícháme a už nevaříme. Dle chuti přisolíme a připepříme, vytáhneme bylinky a podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovými knedlíky. Ovšem omáčka se dá jíst i bez masa, když je dostatek hub...

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.