Ingredience brambory
Brambory byly dovezeny z Ameriky.S vyjímkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.Mají lidové názvy,jako zemáky,zemské jablko,kobzele,zemčátka,krumple atd.Rostlina je 30 až 50 cm vysoká,květy jsou nejčastěji bílé,plody jsou zelené 2 až 4 cm velké bobule.Podzemí jsou kořeny s hlízami a to jsou brambory.Obsahují kyselinu citronovou,polyfenoly,vitamín C.Ve výživě plní funkci oběmovou,zasycují,poskytují dostatek energie ve formě sacharidů.Zároveň jsou ale doporučovány jako dietní strava,protože obsahují méně sušiny než obilniny.Brambory obsahují toxické glikoalkoloidy,při teplotě 170 stupňů se rozkládají.Brambory se pěstují po celém světě.Hlízy nutno skladovat ve tmě,suchu a chladu,né však mrazu 4 až 6 stupňů.Při vyšší teplotě klíčí.Z brambor se vyrábí škrob a ethanol,vyrábí se z nich hranolky,lupínky a jiné.Je více druhů brambor.
Obrácený řízek a šťouchané brambory
Obrácený řízek není žádná velká záhada - prostě nejdřív strouhanka, potom vajíčko. Zkuste!
Rybí filé zapečené se sýrem a rajčaty
Kousky mořské štiky nebo jiného rybího filé zapečené s plátky čerstvých rajčat a strouhaným tvrdým sýrem s vařenými brambory.
Vinné klobásky s hranolky a zeleninovou oblohou
Vinné klobásky s hranolky a zeleninovou oblohou - snadné domácí jídlo pro rodinný oběd nebo večeři
Kuřecí peroutky s bramborovou kaší
Proužky kuřecího masa, smažené a obalené v těstíčku, podávané s bramborovou kaší.
Houbové karbenátky s pečeným bramborem
Karbenátky z mletého masa a hub, podáváme s pečeným bramborem a nejlépe kyselou zeleninou.
Vepřový řízek s bramborem
Smažený vepřový řízek z krkovice a bramborem - naprostá klasika, recept pro 4 osoby
Kuřecí stehna na moravance a štouchané brambory
Kuřecí stehna pečená v troubě, podávaná s Moravankou a štouchanými bramborami
Nudličky z vepřového masa na houbách
Nudličky z vepřového masa na houbách, s bramborem a rajským salátem
Květáková polévka
Polévka z květáku, mrkve a brambor - velmi jemná a chuťově báječná