Pravda o špenátu. Opravdu je tak zdravý, jak nám tvrdili?
Chybí vám železo? Dejte si špenát! Tvrdili nám to to rodiče, doktoři i učitelé. A přesto jde o jeden z nejrozšířenějších mýtů o jídle vůbec.
Abychom ho vysvětlili, musíme se vrátit v čase až hluboko do 19. století. Psal se rok 1870, když německý vědec Erich von Wolf publikoval práci, ve které přišel s úžasným objevem: špenát prý obsahuje neuvěřitelných 35 mg železa na 100 gramů!
Trvalo ještě mnoho desetiletí, než vědci přišli na malou, ale podstatnou chybu, kterou při tom udělal. Erich von Wolf totiž ve své studii zřejmě špatně umístil desetinnou čárku, a špenát tak ve skutečnosti obsahuje jen desetinu původně udávaného množství: tedy 3 mg na 100 g.
Zda za chybu mohl překlep sekretářky, nebo chyba v měření, není jasné. Mýtus o špenátu jako vynikající zásobárně železa ale přežil dodnes a nic na tom nemění ani fakt, že ve skutečnosti ho obsahuje přibližně stejné množství jako jakákoli jiná listová zelenina.
Věděli jste že...
… špenát není ideálním zdrojem železa i proto, že obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která na sebe tuto minerání látku váže a zabraňuje jejímu správnému vstřebávání?
ČTĚTE TAKÉ: Brokolice může chutnat každému: rady, jak ji vařit i vybírat
Zázračné účinky špenátu
Pokud jste právě dospěli k závěru, že nám špenát vlastně k ničemu není, pak čtěte dál. I když neobsahuje tolik železa, kolik jsme mysleli, jde o super zdravou potravinu, která vám život usnadní v mnoha směrech.-> Podporuje činnost vašeho srdce a snižuje riziko infarktu
-> V těhotenství napomáhá správnému vývoji plodu
-> Pomáhá vašim očím
-> Zlepšuje kvalitu vašich vlasů, nehtů i pleti
-> A dokonce příznivě podporuje duševní zdraví
Tajemství špenátu spočívá ve vysokém obsahu kyseliny listové, betakarotenu a vitaminů A a C.
Špenát v kuchyni
A jak si se špenátem poradit v kuchyni? Z jeho mražené varianty nemusíte připravovat jen klasický dušený špenát, ale také výbornou náplň do slaného těsta nebo vynikající zapečené brambory. Především špenátový protlak se skvěle hodí jako základ pro špenátovou polévku nebo krém.Obzvlášť v teplých měsících roku ale určitě vyzkoušejte také čerstvý špenát. Využijete ho do salátů kombinovaných s čerstvou zeleninou nebo se sýry, do těstovin nebo jako doplněk k obloženým mísám.
Zkuste recepty se špenátem
Kokosový olej. Máme se ho bát? Jeho využití a účinky