Ingredience káva
Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak.Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí).Příprava kávy má mnoho způsobů,
Kávové řezy
jednoduchý jemný moučník
Rychlé salko řezy
Mizí rychlostí blesku
Čokoládové hvězdičky
Extračokoládové vlahé potěšení, jako dezert nebo svačina ke studené sklenici mléka.
Domácí tiramisu
Místo mascarpone jsem použil pomazánkové máslo.
Žloutkové řezy
Sváteční řezy z oříškového těsta se žloutkovým krémem a sněhovou pokrývkou
Šťouchaná buchta
Šťouchaná buchta - dobrá buchta k dobrému čaji, recept samá díra - odtud také název sám
Diplomatické řezy
Diplomatické řezy
Lambáda
Recept poněkud složitější, ale rozhodně stojí za to - dortové řezy s banánem a krémem
Ořechovo-kávový dort
Dort z ořechového těsta s kávovým krémem a čokoládovou polevou, podle receptu od jedné tetičky