Ingredience avokádo

Avokádo je ovoce.Zralé je tmavozelené zvenku,uvnitř světležluté měkké a ve středu je kulatá jedlá pecka.Roste na stromě.Dužina obsahuje kyselinu olejovou,palmitovou a linolovou,což jsou kvalitní tuky.Avokádo obsahuje persin,který je jedovatý pro papoušky,nebo kanárky,nemělo by se podávat ani psům a kočkám.Použití avokáda v kuchyni na ozdobu.Po vyndání pecky plníme čočkou,našlehanou nivou s křenem a jiné.Dobrá je z něj pomazánka,polévka a tradiční je mexické guacamole.Avokádo má vysokou energetickou hodnotu a hodně tuků a přesto se hodí do dietní stravy.Tuky jsou totiž rostlinného původu,tedy velmi zdravé a dobře zasytí.Je to při dietě náhražka másla,majonézy či dresingu.Avokádo má dobré účinky při chorobách kůže,sliznic,posiluje srdce,snižuje krevní tlak,pomáhá při nemocech jater,ledvin a močových cest.
Hledat