Čínská inspirace: jídlo, které zahřeje (i když byste to do něj neřekli)
Je vám zima a teplé svetry, čaje ani velké šály nepomáhají? Zkuste to vzít za jiný konec. Totiž za jídlo.
To, že byste měli to, co jíte, přizpůsobit ročnímu období, samozřejmě není žádná novinka. Vaše tělo si v létě samo řekne „o něco lehčího”, naopak na podzim a v zimě s klesající teplotou roste naše chuť na knedlíky nebo ostře kořeněná jídla.
Číňané v tom ale dokázali jít ještě dál. Tradiční čínská medicína totiž nezná naše bílkoviny, sacharidy, tuky a mikroživiny. Vystačí si s rozlišováním dvou protikladných a vzájemně se doplňujících energií jin a jang, s příslušností potravin k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, vzduch, země, voda) a - což je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější - s termickým působením potravin.
ČTĚTE TAKÉ: Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?
Potraviny, které hřejí. Nebo chladí
Čínská medicína dělí potraviny rozdělit do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální. A překvapivě to vůbec nemusí souviset s tím, zda je daná potravina sama horká, nebo chladná (například horký zelený čaj vaše tělo spolehlivě ochladí). Podívejte se na přehlednou tabulku.
Chladí | Zahřívají | Neutrální | |
Mléčné výrobky | tvaroh, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana | kozí a ovčí mléko a sýry, plísňový sýr | máslo, kravské mléko, sladká smetana |
Zelenina | ředkvičky, bílá ředkev, mangold, čekanka, hlávkový salát, rajčata, cuketa, špenát, květák, brokolice, lilek, avokádo | cibule, pórek, křen, česnek, dýně, petržel, růžičková kapusta | zelené fazole, hrášek, dýně, mrkev, brambory, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kopřiva, ledový salát, polní salát, červená řepa |
Ovoce | rybíz, jahoda, brusinka, kyselé jablko, citron, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, červený meloun, banán | broskve, meruňky, třešně, švestky, granátové jablko, sušená jablka | ostružiny, maliny, sušené datle a fíky |
Maso | králík, kaviár, krabi | drůbeží, skopové, grilovaná masa, zvěřina, hovězí játra a ledvinky, garnát, úhoř, humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňák, uzené druhy ryb, šunka, uzené a sušené maso | vepřové, hovězí, telecí, husa, krůta, křepelka, okoun, pstruh, kapr, losos |
Nápoje | zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, šampaňské, bílé víno, pivo, jablečná a hrušková šťáva, minerální voda | káva, medovina, vysokoprocentní alkohol, kokosové mléko | čaj pu-erh, černý čaj, šípkový čaj, hroznová šťáva |
Ostatní | pšenice, pšeničné klíčky, výhonky sóji, žampiony, hrách, tofu, olivový olej | jáhly, oves, kukuřice, polévky, omáčky, vejce, sojová omáčka, hořčice, vlašské a burské oříšky, většina koření | čočka, sojové boby, hlíva ústřičná, houby shitake, oregano, kakao, lískové ořechy |
Podzimní a zimní jídelníček podle Číňanů
Vybírejte potraviny, které váš organismus přirozeně zahřívají. Z příloh to jsou třeba jáhly, z masa pak drůběží, skopové, zvěřina a rlzné uzené varianty masa. Nezapomínejte ani na koření: pepř, zázvor, kari, chilli a podobně, pravidelně si dopřávejte i zeleninu a ovoce jako švestky, cibuli, pórek, česnek nebo dýni a růžičkovou kapustu.Mimochodem, dobrá zpráva pro dietáře: „zahřátý” organismus lépe spaluje tuky.
ČTĚTE TAKÉ: 5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další
Nejlepší podzimní recepty:
Jáhlová kaše s vůní perníku
Voní a chutná přímo božsky
Bůček na asijský způsob
zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
Hovězí dušené na houbách
Hovězí kližka s omáčkou z domácího hovězího vývaru a pravých hřibů.
Znojemská hovězí pečeně
Znojemská hovězí pečeně - moravská klasika, pokud si ji pamatujete jenom ze školy, tak si ji určitě udělejte takhle
Hřejivá veganská dýňová polévka
Polévka plná chuti bez umělých přísad. Slunce na talíři, které vám jednou za sezónu nebude stačit.
Drožďové knedlíčky v zeleninovém vývaru
lepší než ze školní jídelny
Fazole s chorizem
rychle a chutně uvařeno
Plněné cibulové soudečky
nejsou jen pro milovníky cibule
Předchozí článek:
Dýně do sklepa nepatří. Jak je správně skladovat?
Dýně do sklepa nepatří. Jak je správně skladovat?