Čínská inspirace: jídlo, které zahřeje (i když byste to do něj neřekli)

Je vám zima a teplé svetry, čaje ani velké šály nepomáhají? Zkuste to vzít za jiný konec. Totiž za jídlo.

To, že byste měli to, co jíte, přizpůsobit ročnímu období, samozřejmě není žádná novinka. Vaše tělo si v létě samo řekne „o něco lehčího”, naopak na podzim a v zimě s klesající teplotou roste naše chuť na knedlíky nebo ostře kořeněná jídla.

Číňané v tom ale dokázali jít ještě dál. Tradiční čínská medicína totiž nezná naše bílkoviny, sacharidy, tuky a mikroživiny. Vystačí si s rozlišováním dvou protikladných a vzájemně se doplňujících energií jin a jang, s příslušností potravin k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, vzduch, země, voda) a - což je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější - s termickým působením potravin.

ČTĚTE TAKÉ: Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?

Potraviny, které hřejí. Nebo chladí

Čínská medicína dělí potraviny rozdělit do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální. A překvapivě to vůbec nemusí souviset s tím, zda je daná potravina sama horká, nebo chladná (například horký zelený čaj vaše tělo spolehlivě ochladí). Podívejte se na přehlednou tabulku.

 

Chladí Zahřívají Neutrální
Mléčné výrobky tvaroh, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana kozí a ovčí mléko a sýry, plísňový sýr máslo, kravské mléko, sladká smetana
Zelenina ředkvičky, bílá ředkev, mangold, čekanka, hlávkový salát, rajčata, cuketa, špenát, květák, brokolice, lilek, avokádo cibule, pórek, křen, česnek, dýně, petržel, růžičková kapusta zelené fazole, hrášek, dýně, mrkev, brambory, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kopřiva, ledový salát, polní salát, červená řepa
Ovoce rybíz, jahoda, brusinka, kyselé jablko, citron, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, červený meloun, banán broskve, meruňky, třešně, švestky, granátové jablko, sušená jablka ostružiny, maliny, sušené datle a fíky
Maso  králík, kaviár, krabi drůbeží, skopové, grilovaná masa, zvěřina, hovězí játra a ledvinky, garnát, úhoř, humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňák, uzené druhy ryb, šunka, uzené a sušené maso vepřové, hovězí, telecí, husa, krůta, křepelka, okoun, pstruh, kapr, losos
Nápoje zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, šampaňské, bílé víno, pivo, jablečná a hrušková šťáva, minerální voda káva, medovina, vysokoprocentní alkohol, kokosové mléko čaj pu-erh, černý čaj, šípkový čaj, hroznová šťáva
Ostatní pšenice, pšeničné klíčky, výhonky sóji, žampiony, hrách, tofu, olivový olej jáhly, oves, kukuřice, polévky, omáčky, vejce, sojová omáčka, hořčice, vlašské a burské oříšky, většina koření čočka, sojové boby, hlíva ústřičná, houby shitake, oregano, kakao, lískové ořechy

Podzimní a zimní jídelníček podle Číňanů

Vybírejte potraviny, které váš organismus přirozeně zahřívají. Z příloh to jsou třeba jáhly, z masa pak drůběží, skopové, zvěřina a rlzné uzené varianty masa. Nezapomínejte ani na koření: pepř, zázvor, kari, chilli a podobně, pravidelně si dopřávejte i zeleninu a ovoce jako švestky, cibuli, pórek, česnek nebo dýni a růžičkovou kapustu.

Mimochodem, dobrá zpráva pro dietáře: „zahřátý” organismus lépe spaluje tuky.

ČTĚTE TAKÉ: 5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další

Nejlepší podzimní recepty:

90 min. 1
Bůček na asijský způsob zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
90 min. 1 1
Hovězí dušené na houbách Hovězí kližka s omáčkou z domácího hovězího vývaru a pravých hřibů.
90 min.
Znojemská hovězí pečeně Znojemská hovězí pečeně - moravská klasika, pokud si ji pamatujete jenom ze školy, tak si ji určitě udělejte takhle
40 min. 1
Hřejivá veganská dýňová polévka Polévka plná chuti bez umělých přísad. Slunce na talíři, které vám jednou za sezónu nebude stačit.
12 min.
Fazole s chorizem rychle a chutně uvařeno
20 min.
Plněné cibulové soudečky nejsou jen pro milovníky cibule
Předchozí článek:
Dýně do sklepa nepatří. Jak je správně skladovat?
Další článek:
Cibule, královna kuchyně: vyberte správný druh. A krájejte bez slz