Ingredience cibule

Cibule je jednou z nejzákladnějších surovin, které upotřebíme při základním i pokročilém vaření. Neobejdeme se bez ní při přípravě domácích ani zahraničních receptů. Povíme si nyní o cibuli něco víc, abyste plně pochopili její důležitost v gastronomii.

Jak cibule vypadá, to snad není potřeba nijak zvlášť popisovat. Jedná se o kulovitou zeleninu, skrytou a několikanásobnou vrstvou ochranných slupek a dlouhou zelenou natí. Co se týče jejího původu, nikdo nedokáže přesně odhadnout, odkud se přesně dostala do světa kuchyňská cibule. Jednoznačněvjasné ale je, že cibuli znaly a používaly už civilizace ve starověku, včetně Římanů, Egypťanů, a dokonce i starých Číňanů.

Její složení je poměrně bohaté na zdraví prospěšné látky. Nejbohatší je na obsah vitamínů B1 a B2, a to zejména v cibuli samotné. Dále je tu vysoký obsah vitamínu C, a to až 5 mg na 100 gramů cibule.

Nať pak obsahuje vyšší množství vitamínu A, a samozřejmě je také vhodná ke konzumaci. Mezi pozitivní účinky cibule lze řadit její sedativní vlastnosti, dokáže tedy zmírňovat bolest. Většina typů cibule je vhodná také pro boj s mikroby a jinými živými organismy, o jejichž přítomnost v těle určitě nestojíte. Málokdo už by ale tipoval, že cibule může mít i antibiotické účinky. Proč? Obsahuje totiž takzvaný allicin. Zní vám to povědomě? Ano, protože stejnou látku obsahuje také česnek, který je jedním z nejlepších přírodních antibiotik, která známe. Mnozí z nás mají cibuli spojenou se štiplavou ostrou chutí. To ale nemusí být úplně stoprocentní.

Cibule se dělí i podle chuti. Některé jsou ostřejší, jiné zase mají naopak dokonce i nasládlou chuť. Co je ale nezaměnitelné je pálení očí, které vyvolává při krájení a manipulaci. Typicky cibule dráždí slzné kanálky, které pak produkují nadměrné množství slz. Tomu se ale můžete snadno vyhnout. Osvědčených rad existují desítky, od těch nejzákladnějších (vzít si ochranné brýle) až po ty sofistikovanější (krájet cibuli pod vodou).

Využití cibule je různorodé. Používá se v teplé i studené kuchyni, často je základem mnoha různých omáček. Například u tradičního guláše platí, že cibule by do něj mělo přijít tolik, kolik tam přijde masa. V mnoha pokrmech se používá pro dochucení, takže jí často najdeme na vrchu vařeného špenátu či zelí.

Hledat