Ingredience med
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů. Med má zvláštní chuť,někteří lidé dávají přednost před cukrem . Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly .Než se začal používat cukr tak med byl hlavním sladidlem.Z madu se dělá nápoj zvaný medovina.Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry.Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Krystalizovaný med si uchovává všechny vzácné látky a vlastnosti.Med se skladuje výhradně v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě. Krystalizovaný i pastovaný med lze zahříváním ztekutit , ale pouze ve vodní lázni nepřevyšující teplotu 45 °C. Med je již odpradávna používán nejen k léčbě nachlazení, ale příznivě se projevuje také u déle trvajících zánětů či chronických onemocnění. Med do horkého čaje ano či ne.Nejlepším řešením tedy bude nedávat med do šálku ihned, ale počkat na dobu, kdy bude možno připravený nápoj pít.
Telecí dušené na hrubozrné hořčici
se špeclemi
Domácí tiramisu
Místo mascarpone jsem použil pomazánkové máslo.
Banánovo skořicový zavinutý chléb
Vláčnost banánového chlebíčku a pikantnost skořicových kynutých rolek v jednom.
Chia kaše s kešu oříšky
Snídaně plná energie
Losos teriyaki
Vynikající a poměrně snadný způsob přípravy lososa
Jablečný štrůdl s rumovou polevou a oříšky
Lehce alkoholický štrůdl.
Grilovaná marinovaná vepřová krkovice na barevném pepři
Máte chuť na pořádný steak?
Středozemní polévka
Vhodná pro vegetariány
Citronovo-levandulové muffiny
Struktura klasického vláčného nešizeného muffinu a božská vůně levandule, okořeněná citrónovou kůrou a přelivem.
Detoxikační salát
Očistný salát z červeného zelí, celeru, jablka a červené řepy. Mraky vitamínu C a pár dalších.
Salátek s pečenou řepou a kozím sýrem
Řepa, kozí sýr, balsamicová redukce - dohromady prostě skvělé
Mix salát s kuřecím steakem
Salát s medovo-pomerančovo-citronovým přelivem
Krůtí prsa s medovou omáčkou se zázvorem
inspirace Asií
Marinovaná žebírka s bylinkovými šťouchanými bramborami
Upéct si doma vyhlášenou hospodskou delikatesu není žádný problém. Bylinkové brambory ji ozváštní, stejně jako víno v marinádě.
Mrkvový salát
Nejenom mrkvový salát, v tomhle najdete mnohem víc, brusinky celkovou chuť krásně doplní
Domácí mandlový Medovník
Domácí mandlový Medovník - dobrota jako od babičky
Ledový salát s červeným grepem
Salát s ovocem a zeleninou - připravíme si možná nezvyklou kombinaci ledového salátu s červeným grepem
Tortila s kuřecím masem a ananasem
Tortila s kuřecím masem a ananasem - kdo má rád sladko-kyselo-pálivé
Feta sýr obalený v sezamu se smetanovými žampiony
Hodně netradiční kombinace sladkého a slaného.
Okurková limonáda
Okurková limonáda - báječně osvěžující limča na léto
Chilli krevety s rýží
Chilli krevety s rýží - dnes už finančně dostupné snad pro každého
Perničky hned měkké
Rychlé perníčky, které můžeme hned jíst
Borůvkový dortík
Borůvkový dortík - celozrný dortík s borůvkami a pistáciemi
Kuře na medu
Kuře na medu s francouzkým salátem