Ingredience mléko
Mléko je produkt mléčných žláz samic savců Mléko je základním zdrojem výživy .Mládata z mleziva získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění imunity.Když mluvíme o lidské výživě s označením mléko myslíme tím většinou kravské.Mléko má různé podoby.Může být čerstvé,zkyslé,sušené a td.Rostlinnými náhražkami zvířecího mléka jsou sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko a další, ty však kromě barvy s (kravským) mlékem nemají nic společného.Mléko má hodně vitamínů zejména hořčíku.Kravské mléko má nižší obsah cukru a vyšší obsahbílkovin.Jeho hlavní protejn 80% je sýrovina , zatímco syrovátka tvoří většinu zbytku.Mléko se upravuje pasterizací-to je že se zahřeje na 61 stupňů a je připravené na krátkodobé použití.Ultravysokým záhřevem UHT (částečná chemická změna, při aseptickém balení možnost dlouhodobého uchovávání při pokojové teplotě). Kromě prodloužení trvanlivosti dochází i k ničení patogenů.Mléko se také zpracovává na výrobky jako jsou smetana,jogurty,máslo,sýry,syrovátka,laktóza,sušené mléko a jiné.O mléce se mezi lidmi říká,žezvyšuje sekreci hlenu,alevědecké studie dokazují,že to není pravda. .

Lambáda
Recept poněkud složitější, ale rozhodně stojí za to - dortové řezy s banánem a krémem

Margot řezy
Znáte Margotky? Pak možná znáte i margotkové řezy - připravíme si

Kuřecí závitek se slaninou a bramborová kaše
Kuřecí závitek se slaninou zapečený se smetanou, bramborová kaše a do zlatova opečená cibulka

Palačinky s přelivem
Palačinky s karamelo mandarinkovým přelivem

Zapečené palačinky se špenátem
Zapečené palačinky se špenátem, zalité smetanou a sypané sýrem - křupavá nádhera plná chuti

Brusinková omáčka
výborná ke grilovaným masům

Bešamel
bílá omáčka

Ořechovo-kávový dort
Dort z ořechového těsta s kávovým krémem a čokoládovou polevou, podle receptu od jedné tetičky

Punčový/rumový dort
Dort z barevného piškotového těsta, promazávaný rybízovou marmeládou, pokapaný punčem nebo rumem

Perníkové řezy
Kakaový dezert, vonící perníkovým kořením, s čokoládovou polevou a kokosem

Žemlovka s kompotem
Tato žemlovka je zapečená v mléce s rozšlehanými žloutky, na těsto jsem použila tukové rohlíky

Palačinky
Lahodné tenké palačinky se zavařeninou a tvarohem.

Svíčková a domácí knedlík
Svíčkovou zná každý - tady je úprava včetně domácího knedlíku, a s vepřovou pleci

Bešamel
základní bílá omáčka, verze s parmazánem

Muffiny s pudnikovým přelivem
Muffiny upravené s pudnikovým přelivem, podávané podle chuti s ovocem

Buchtičky s krémem
Tak tohle jídlo určitě není třeba představovat - velmi oblíbené (nejen) dětské jídlo, sladká vzpomínka.

Babiččin štrůdl
Dva druhy klasického štrůdlu, připravíme si s náplní jablečnou a tvarohovo-meruňkovou.

Špecle s pečenou paprikou
Jednoduchá příloha, kterou si zamilujete - snadno připravíte, rychle servírujete

Bavorské vdolečky
Klasické výborné koblížky, jak je znáte plněné povidly a s tvarohem, nezpomenutelná sladká pochoutka

Křenová omáčka
Smetanová omáčka s příchutí křenu, kterou vřele doporučuji vychutnávat s uzeným masem a knedlíkem

Palačinky
Palačinky nutelou a banánem, jednuduchá klasika, která má místo u všech mlsounů

Honzovo kynuté buchty
Honzovo kynuté buchty s povidly a švestkami

Rýže nasladko
Rýže vařená s mlékem a následně zapečená v troubě se sladkým tvarohem a ovocem nebo ovocným kompotem